Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

POČASIE Pozor, na Slovensko sa zase vracia prach zo Sahary: Denné teploty stúpajú aj naďalej k extrémnym výškam!

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Hoci je apríl, počasie tomu nenasvedčuje a máme pocit, že sme sa prehupli rovno do leta. Teploty aj v nadchádzajúcich hodinách majú stúpnuť až k 28 stupňom Celzia a hoci podľa predpovedí sa nasledujúce dni extrémne teploty zmiernia, zmena má nastať iba na malej časti územia.

Dnešný deň pokračuje mimoriadne horúcim počasím, ktoré na toto ročné obdobie nie je bežné. Na väčšine územia je polojasno a bez zrážok. Vietor na západnom Slovensku môže presiahnuť aj 50 km/h. Denné teploty by pokojne mohli prekročiť aj 28 stupňov Celzia a na niektorých miesta dokonca dosiahnuť až historicky vysokú hodnotu 30 stupňov Celzia, informuje Počasie a radar.

Premiér Fico apeluje na vedenie Najvyššieho súdu, aby podal návrh na Najvyšší správny súd týkajúci sa sudcov Klimenta a Štifta (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ako informoval portál imeteo.sk s teplým utorkovým počasím sa na územie Slovenska vrátil aj Saharský prach. Teplý, pôvodom tropický vzduch z juhozápadu prinesie najvyššiu prachovú záťaž popoludní a k večeru, najmä na západe a na strednom Slovensku. Prúdenie tohto prachu by nemalo ustať ani v nadchádzajúcich dňoch a počítať s ním je potrebné až do noci z piatka na sobotu.

V stredu by sa nad naším územím mal rozpadnúť studený front, ktorý spôsobí, že na západe budú aj nočné a ranné teploty extrémne vysoké v rozmedzí medzi 13 a 16 stupňov Celzia. Na zvyšku územia budú tieto teploty dosahovať okolo 6 až 9 stupňov Celzia, no aj tie sú na toto ročné obdobie relatívne vysoké. Na severozápade by v ranných hodinách mohlo aj zapršať. Slabé prehánky by sa mohli objaviť aj na Spiši a Liptove a denné teploty už budú nižšie ako na začiatku týždňa v rozmedzí medzi 17 a 23 stupňov Celzia. Teploty tak začnú pomaly klesať k tým priemerným. V okolí Bratislavy by ale vietor mohol dosiahnuť rýchlosť až 70 km/h.

Vo štvrtok bude zväčšená oblačnosť najmä v Prešovskom a Banskobystrickom kraji, kde hrozia aj slabé prehánky. Maximálne denné teploty budú dosahovať 16 až 18 stupňov na severe až po 20 až 23 stupňov na juhovýchode. Silnejší vietor by sa mal objaviť iba v okolí Košíc, prípadne aj v okolí Malých Karpát. Teploty vo štvrtok ale budú opäť nadpriemerne vyššie a budú sa doťahovať na tie letné.

Viac o téme: AprílJarPočasieSaharský prach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu