Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Narušenie vzdušného priestoru Poľska ruskou strelou je neprijateľné! Tvrdí Sikorski

Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski (Zdroj: TASR/AP Photo/Jacquelyn Martin)

VARŠAVA - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski označil nedeľňajšie narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou raketou za "absolútne neprijateľné". O incidente plánuje diskutovať s vedením Severoatlantickej aliancie, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

Generálny štáb poľských ozbrojených síl na sociálnej sieti X v nedeľu oznámil, že o 04.23 h bol vzdušný priestor krajiny narušený riadenou strelou vypálenou ruským lietadlom. Incident sa stal vo vzdušnom priestore blízko pohraničnej dediny Oserdów, na juhovýchode Lubelského vojvodstva. Strela v priestore zotrvala 39 sekúnd a vojenské radarové systémy ju počas tejto doby sledovali.

archívne video

Ruská raketa zasiahla elektráreň v Ľvove. (Zdroj: Facebook/Haile Etefa)

Sikorski v pondelok ráno novinárom povedal, že na ministerstvo zahraničných vecí predvolali ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva. "Je to absolútne neprijateľné," povedal šéf poľskej diplomacie v súvislosti s nedeľňajším incidentom. "Budeme žiadať vysvetlenie, ale pravdepodobne sa dočkáme len demagógie," dodal.

Podľa Sikorského sa bude o udalosti v pondelok rokovať v kancelárii poľského premiéra Donalda Tuska. Poľský minister tiež plánuje hovoriť s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Nie je to prvýkrát, čo ruská vojna na Ukrajine "prekročila" vonkajšie hranice Európskej únie. Poľská armáda zistila narušenie svojho vzdušného priestoru ruskou raketou aj koncom decembra minulého roka.

V novembri 2022 zasiahla raketa poľskú dedinu neďaleko hranice s Ukrajinou a zabila dvoch civilistov. Západní predstavitelia dospeli k názoru, že išlo o ukrajinskú protilietadlovú raketu, ktorá bola vystrelená na obranu pred ruskými útokmi.

Viac o téme: Ruská raketaRuskoPoľskoNeprijateľnéRadoslaw SikorskiNarušenie vzdušného priestoru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu