Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia v Poľsku prehľadala domy bývalých predstaviteľov vlády strany Právo a Spravodlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Príslušníci poľských špeciálnych policajných útvarov v stredu opäť prehľadávali domy bývalých predstaviteľov vlády strany Právo a Spravodlivosť (PiS). Úrady vyšetrujú údajné zneužitie finančných prostriedkov z Fondu spravodlivosti, ktorý bol zriadený na pomoc obetiam trestných činov, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu poľskej prokuratúry.

V utorok špeciálne jednotky vtrhli do domu bývalého ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobru a prokuratúra uviedla, že zadržali štyri osoby - troch bývalých predstaviteľov ministerstva spravodlivosti a jedného príjemcu prostriedkov z fondu.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

V stredu prehľadali policajti izbu bývalého námestníka ministra spravodlivosti Michala Wosa v hoteli patriacom parlamentu a taktiež ďalší dom patriaci rodine Ziobrova, uviedol hovorca prokuratúry. Wos povedal, že prehľadali aj jeho dom nachádzajúci sa mimo Varšavy.

"Nemám si čo vyčítať, všetko bolo v súlade so zákonom, keď som dohliadal na Fond spravodlivosti... Podám sťažnosť na prokuratúru," oznámil Wos novinárom. Bývalý prezident Najvyššieho kontrolného úradu v stredu pred parlamentnou komisiou vyhlásil, že má dôkazy použití 25 miliónov zlotých (5,8 milióna eur) z fondu na špionážny softvér Pegasus, ktorý podľa tvrdení novej vlády zneužívala vláda PiS proti vtedajšej opozícii.

Finančné prostriedky použité na získanie priazne voličov

Podľa miestnych médií boli finančné prostriedky použité na získanie priazne voličov PiS z vidieka. Kupovali sa za ne napríklad hasičské autá či predmety pre ženské spolky. Poslanci vládnucej Občianskej platformy avizovali, že požiadajú volebnú komisiu, aby prešetrila, či boli tieto prostriedky použité v minuloročnej volebnej kampani PiS.

"Je veľa informácií, je najvyšší čas, aby národná volebná komisia preverila, či nedošlo k nezákonnému financovaniu. Ak áno, znamenalo by to, že PiS by mohla prísť o dotáciu - takmer 100 miliónov zlotých za 4 roky," povedal Dariusz Jonski. Ziobro označil tieto kroky za nezákonné a uviedol, ide o plnenie politických príkazov súčasnej vlády.

Viac o téme: PolíciaPrávo a SpravodlivosťPoľsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu