Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko sa podľa analytikov pripravuje na vojnu s NATO: Má byť skôr, ako sa čakalo! TOTO je dôkaz

Ruský minister obrany Sergej Šojgu a Vladimir Putin
Ruský minister obrany Sergej Šojgu a Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Moskva krátko po fingovaných voľbách v Rusku oznámila rozšírenie svojich ozbrojených síl. Minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že v roku 2024 budú zriadené dve nové armády. Pripravuje sa Kremeľ na ďalší konflikt?

Rusko chce ešte tento rok posilniť svoje ozbrojené sily a zriadiť nové jednotky. Oznámil to v stredu minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí svojho rezortu. "Do konca roka plánujeme sformovať dve spojené armády a 30 formácií vrátane 14 divízií a 16 brigád," povedal Šojgu.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 757 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Budeme pokračovať v posilňovaní ruskej armády v súlade s novými hrozbami pre bezpečnosť našej krajiny." Minister tiež informoval, že v rámci flotily už bol vytvorený armádny zbor, divízia motostreleckých zbraní, ako aj takzvaná riečna flotila Dneper a brigáda riečnych člnov.

Západní vojenskí experti prijali vyhlásenia z Moskvy skepticky. "Šojgu zvyčajne zostal v detailoch nepriehľadný," povedal pre americký magazín Newsweek John Foreman, bývalý britský pridelenec obrany v Moskve a Kyjeve. „Neverím, že Rusko je v súčasnosti schopné obsadiť, vycvičiť a vybaviť tieto nové, väčšie formácie, vzhľadom na prebiehajúce boje na Ukrajine, neustále straty, intenzívny tlak na vojensko-priemyselný komplex a ničenie veľkého množstva výzbroje a vybavenia."

Americkí analytici: Rusko plánuje z dlhodobého hľadiska

Podobne sa vyjadril aj americký think-tank Institute for the Study of War (ISW). Naďalej sa predpokladá, že Rusko v súčasnosti nemá „ľudské zdroje, vojenskú infraštruktúru a výcvikové kapacity na to, aby v krátkodobom až strednodobom horizonte mohlo zriadiť niekoľko úplne nových divízií až po zostavy na úrovni armády v plnej sile,“ píše sa v aktuálnej správe ISW.

Plány Kremľa preto smerujú k rozšíreniu ruských vojenských kapacít v dlhodobom horizonte s cieľom pripraviť sa na možnú vojnu s NATO. Americkí experti považujú povýšenie generálporučíka Andreja Bulygu na námestníka ministra obrany za ďalší náznak toho, že Moskva sa pripravuje na dlhý konflikt. Bulyga je v novej funkcii zodpovedný za materiálno-technické dodávky pre armádu a podľa ISW by sa mohol snažiť o hlbokú reformu logistického systému.

Západní politici už dlhšie varujú pred možnou vojnou medzi Ruskom a NATO. Len začiatkom tohto týždňa poľský prezident Andrzej Duda povedal, že Rusko prechádza na vojnovú ekonomiku s cieľom byť schopné zaútočiť na obrannú alianciu už v roku 2026 alebo 2027. Duda vo svojom vyhlásení pre CNBC citoval bližšie nešpecifikované nemecké analýzy. Podľa ISW časový plán vzniku významnej vojenskej hrozby zo strany Ruska „veľmi závisí od finančných zdrojov, ktoré je Putin ochotný venovať vojenskému úsiliu“.

Viac o téme: ArmádaRuskoSergej Šojgu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu