Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Konflikty medzi Turkami a Kurdmi sa vyostrujú: Premiér vyzýva na pokoj

Belgický premiér Alexander De Croo
Belgický premiér Alexander De Croo (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Na východe Belgicka došlo k sérii potýčok medzi Turkami a Kurdmi. Belgický premiér Alexander De Croo preto vyzval v stredu na upokojenie vzájomných konfliktov. Informuje agentúra AFP.

"Žiadame všetkých, aby sa upokojili, prestali s provokáciami a pokračovali v spoločnom živote, ako sme to robili celé desaťročia v našej krajine," uviedol De Croo. "Zastavme tieto prejavy podpory organizáciám klasifikovaným ako teroristické," povedal novinárom s odkazom na Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Ankara a jej západní spojenci vrátane Belgicka PKK zakázali ako teroristickú organizáciu.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

De Croo dodal, že Belgicko "situáciu pozorne sleduje, pretože v nadchádzajúcich dňoch nastanú ďalšie kľúčové momenty", pričom mal na mysli komunálne voľby v Turecku 31. marca. Najväčšie nepokoje sa odohrali v nedeľu 24.3. Turecké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo z vyprovokovania stretov v Limburgu PKK. Rada zastupujúca kurdské skupiny v Belgicku však uviedla, že na kurdskú rodinu pôvodom zo Sýrie "brutálne útočila" turecká ultranacionalistická organizácia Šedí vlci.

V noci z pondelka na utorok sa v kaviarni v meste Visé odohral ďalší incident, pri ktorom "protitureckí" útočníci s bejzbalovými pálkami zranili niekoľko ľudí. V pondelok protestovali kurdské skupiny pred Európskym parlamentom v Bruseli v rámci reakcie na víkendové nepokoje. Ich demonštrácia sa zvrhla v násilnosti. Polícia použila vodné delo, aby rozohnala približne 200 demonštrantov s obrazmi uväzneného vodcu PKK Abdullaha Ocalana.

Viac o téme: BelgickoPremiérKurdoviaTurciAlexander De Croo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu