Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruskú novinárku zatkli za údajnú spojitosť s Navaľného nadáciou

Antonina Favorská
Antonina Favorská (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

MOSKVA - Ruské úrady zatkli novinárku Antoninu Favorskú na základe podozrenia zo spojitosti so zakázanou protikorupčnou organizáciou zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného, informuje o tom správa z agentúry DPA. Tá sa odvoláva na piatkové oznámenie súdu v Moskve.

Favorská, ktorá pracuje pre nezávislý spravodajský kanál SOTAvision, spravodajsky pokrývala aj Navaľného súdne procesy, píše DPA. Súd ju obvinil zo zverejňovania materiálov na sociálnych sieťach pre Navaľného protikorupčnú nadáciu, ktorá bola v Rusku vyhlásená za extrémistickú organizáciu.

archívne video

SaS navrhuje uznesenie, ktorým má NR SR žiadať vyšetrenie smrti Navaľného (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

SOTAvision i Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová obvinenia voči Favorskej odmietli a označili ich za zámienku ruských úradov s cieľom umlčať túto novinárku. Favorskú zadržali 17. marca po návšteve hrobu Navaľného na cintoríne v Moskve a na 10 dní ju umiestnili do väzby pre údajné neuposlúchnutie polície, píše DPA. Následne ju opäť zatkli z dôvodu spojitosti s Navaľného nadáciou. Ruské úrady v posledných dňoch zadržali aj ďalších novinárov.

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu zakazuje, blokuje alebo sa snaží cenzurovať takmer všetky nezávislé mediálne organizácie, ktoré v krajine ešte pôsobia. Mnoho nezávislých novinárov z Ruska ušlo a tí, ktorí tam zostali, čelia rôznym hrozbám, napísala agentúra AFP. Úrady často pokutujú alebo zadržiavajú tých, ktorí sa vzpierajú naratívom Kremľa.

Navaľnyj zomrel 16. februára v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom na Sibíri. Podrobnosti o jeho smrti ešte neboli objasnené a mnohí kritici ruského prezidenta Vladimira Putina a aj viaceré krajiny Západu zo smrti tohto politika vinia Kremeľ, pripomína DPA.

Viac o téme: NovinárkaUväznenieRuskoAntonina FavorskáNavaľného nadáciaProtikorupčná organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu