Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vojaci si pripomenuli vstup Slovenska do NATO za účasti veliteľa Cavoliho

Vstup Fínska do NATO
Vstup Fínska do NATO (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRATISLAVA - Vojaci si pripomenuli 20. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO) v utorok (26. 3.) za účasti vrchného veliteľa spojeneckých vojsk v Európe (SACEUR) generála Christophera G. Cavoliho. Cavoli pricestoval na základe pozvania náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR generála Daniela Zmeka. V príhovore označil Slovensko za odhodlaného spojenca plniaceho záväzky. Informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Slovensko bolo za ostatných 20 rokov odhodlaným spojencom plniacim záväzky a v zmenenej bezpečnostnej situácii, keď sa pozornosť Aliancie sústreďuje na kolektívnu obranu, naďalej takýmto spojencom ostáva," uviedol Cavoli. Vo svojom vystúpení vyzdvihol aj aktívny prístup slovenských vojakov v operáciách a misiách pod vlajkou NATO, ale aj okamžitú reakciu pri posilňovaní spojeneckej prítomnosti na východnom krídle Aliancie.

archívne video

Slováci v Maďarsku vstupom do NATO a EÚ cítili, že patria k Západu (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Zmeko pripomenul vo svojom rozkaze vojakom, že medzi bezpečnostné výzvy patrí okrem vojny na Ukrajine aj zhoršujúca sa bezpečnostná situácia na Blízkom východe a v subsaharskej Afrike. Ako podotkol, dynamický vývoj výziev má dosah na potrebu zvyšovania úrovne pripravenosti ozbrojených síl, ako aj celej spoločnosti na obranu vlasti individuálne aj v systéme kolektívnej obrany.

Počas návštevy na pôde Generálneho štábu OS SR prijal generála Cavoliho aj podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý sa aj s delegáciou vedenia rezortu zúčastnil na slávnostnom zhromaždení. Druhý deň Cavoliho na Slovensku je venovaný návšteve mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

Prihovorí sa prítomným vojakom z Čiech, Nemecka, zo Slovinska, z USA a zo Španielska, ktorých úlohou je okrem bežného výcviku pripraviť pôdu na rozšírenie skupiny na brigádnu úroveň a na zmenu vedúcej krajiny. Veľvyslanectvo USA na Slovensku dopĺňa, že v stredu navštívil Cavoli slovenských, českých, španielskych, nemeckých, slovinských a amerických vojakov vo výcvikovom priestore Lešť.

Viac o téme: VstupVojaciNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu