Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Ruské útoky ťažko poškodili najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine

Ruské útoky ťažko poškodili najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Ruské útoky ťažko poškodili najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine (Zdroj: X/WarTranslated (Dmitri))

KYJEV/MOSKVA - Osem ruských rakiet zasiahlo v piatok v skorých ranných hodinách najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine, nachádzajúcu sa v meste Dnipro, a spôsobilo na tomto zariadení značné škody, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 757

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 757 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:53 Ukrajinská armáda tvrdila, že Rusko od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu použilo chemické zbrane 1068-krát. Odborníci varujú, že používanie chemikálií ako nástroja vedenia vojny môže byť skúškou odhodlania sveta.

21:34 Päť Bulharov žijúcich v Británii, obvinených zo špionáže pre Rusko, v piatok na londýnskom súde Old Bailey vyhlásilo, že sú nevinní. Proces s nimi sa má začať v októbri a trvať štyri mesiace

20:12 Spojené kráľovstvo oznamuje viac systémov protivzdušnej obrany a sledovacích dronov pre Ukrajinu.

19:27 Ukončenie záchranných operácií v Záporoží: Hlásia 3 mŕtvych a 27 zranených.

18:49 9 ukrajinských detí nezákonne zadržiavaných Ruskom sa vracia domov.

17:19 Americký Biely dom v piatok odsúdil rozsiahle ruské raketové útoky voči mestám a energetickej infraštruktúre na Ukrajine, ku ktorým došlo v noci na piatok. Hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová zároveň zdôraznila, že republikáni v Kongrese musia prestať blokovať vojenskú pomoc pre Kyjev.

16:02 Osem ruských rakiet zasiahlo v piatok v skorých ranných hodinách najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine, nachádzajúcu sa v meste Dnipro, a spôsobilo na tomto zariadení značné škody, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

"Zariadenie je prakticky mimo prevádzky. Škody sú veľmi výrazné," spresnil pre ukrajinskú televíziu šéf oddelenia ukrajinskej generálnej prokuratúry pre vojnové zločiny Jurij Belousov.Ukrajinskí predstavitelia predtým uviedli, že Rusko podniklo jeden z najrozsiahlejších útokov za posledné mesiace.

15:35 Rusko zhromažďuje zoskupenie vyše 100.000 vojakov, čo môže naznačovať, že sa v lete chystá spustiť veľkú ofenzívu, varoval v piatok veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Pavľuk.Ruské sily dosiahli v uplynulých mesiacoch viaceré úspechy, kým Kyjev zápasí s nedostatkom dôležitej munície dodávanej od západných spojencov.

14:11 Ruské ropné rafinérie sú pre ukrajinské sily legitímnym cieľom. Uviedla to v piatok ukrajinská vicepremiérka Oľha Stefanišynová v reakcii na medializované správy, že Spojené štáty požiadali Ukrajinu, aby prestala útočiť na ruskú energetickú infraštruktúru.

14:10 Rusko podniklo v uplynulých dňoch sériu vzdušných útokov na ciele na Ukrajine v reakcii na nepretržité ukrajinské útoky na ruské pohraničné regióny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany.

14:05 Ruský raketový útok prerušil dodávky elektriny a tepla v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, uviedol v piatok primátor mesta Ihor Terechov."Mesto je úplne bez elektriny a v dôsledku toho nefungujú dodávky vody a tepla," dodal Terechov vo videu na sociálnej sieti a vyzval občanov na pokoj a trpezlivosť.

13:45 Ruská centrálna banka ponechala v piatok svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 16 %. Podobne ako minulý mesiac neposkytla žiadne usmernenia o pravdepodobnom smere svojho ďalšieho kroku. Informuje  správa Bloomberg. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, očakávali, že ruská centrálna banka na svojom marcovom zasadaní úroky nezmení.

13:00 Ruské ministerstvo obrany označilo útok na vodnú elektráreň Dnipro za "odvetný útok"."Rozsiahly úder na ukrajinské zariadenia bol vykonaný na energetické zariadenia, vojensko-priemyselný komplex, železničné uzly, arzenály a miesta rozmiestnenia AFU," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

12:50 Kremeľ varoval v piatok Európsku úniu pred plánovaným zvýšením ciel na ruské obilie a využitím výnosov zo zmrazených ruských aktív na nákup zbraní pre Ukrajinu, informuje agentúra AFP.

12:00 Spojené štáty požiadali Ukrajinu, aby prestala s útokmi na ruskú energetickú infraštruktúru. Washington v tejto súvislosti varoval, že takéto dronové útoky by mohli vyvolať odvetu a zvýšiť svetové ceny ropy. Napísal o tom v piatok britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené zo záležitosťou. Informuje správa agentúry Reuters.

11:45 Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB) zatkla siedmich obyvateľov Moskvy a obvinila ich z útokov v ruskom pohraničí. V piatok to vyhlásili ruské štátne tlačové agentúry. Informuje správa agentúry AFP. Séria zatknutí údajných členov proukrajinskej milície prišla iba niekoľko dní po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin prikázal FSB, aby neúnavne lovila odporcov, ktorých označil za zradcovskú zberbu.

11:25 Charkov je úplne zatemnený. Ide o najrozsiahlejší útok na mesto od začiatku vojny, informuje o tom starosta Terekhov.

10:55 Rusko je na Ukrajine vo "vojnovom stave", vyhlásil v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Správu priniesla agentúra AFP a označila to za veľkú zmenu v oficiálnom jazyku Moskvy. Vojnu na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako dva roky, doteraz označovala ako "špeciálnu vojenskú operáciu".

10:20 V politike Európskej únie sa podľa maďarského premiéra Viktora Orbána otvoril nový rozmer. Rozhodujúcou otázkou už nie je, kto je v politickom spektre napravo alebo naľavo, ale kto je za mier a kto za vojnu. Orbán v piatok svoj pravidelný rozhovor pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió absolvoval z dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, informuje spravodajca v Budapešti.

10:00 Ruské útoky si v piatok na Ukrajine vyžiadali najmenej dve obete na životoch. Ďalších 14 osôb utrpelo zranenia a tri sú nezvestné, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzýva Západ, aby poskytol pomoc, informuje agentúra AFP.

9:10 Ruský zásah v piatok prerušil jedno z dvoch elektrických vedení, ktoré  zásobujú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny. Útoky na energetickú infraštruktúru hlásili aj v ďalších oblastiach krajiny, informuje agentúra AFP.

8:16 Čína vidí veľké rozdiely v postoji Moskvy a Kyjeva k myšlienke mierových rokovaní a ukončenia vojny. Uviedol to v piatok osobitný predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre eurázijské záležitosti Li Chuej pri hodnotení svojej návštevy na Ukrajine, v Rusku a krajinách EÚ. Informuje správa agentúry AFP.

8:00 Pri piatkovom útoku na ruskú Belgorodskú oblasť zahynula jedna žena a mnoho ďalších ľudí je zranených, informoval tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje agentúra AFP.

7:36 Rusko v noci podniklo rozsiahly vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, ide o jeden z najväčších takýchto útokov v poslednom čase, uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Na niektorých miestach sú prerušené dodávky prúdu. Výbuchy boli hlásené z miest Charkov, Záporoží, Dnipro, Sumy či Kryvyj Rih. Podľa agentúry Unian Rusi útočili aj na Dneperskú vodnú elektráreň v Záporoží, kde podľa miestnych úradov zasiahli trolejbus s pracovníkmi zariadenia.

7:12 Rusko spustilo rozsiahly raketový útok proti Ukrajine. Rusko v noci na 22. marca podniklo ďalší rozsiahly útok proti ukrajinským mestám, ktorého cieľom bol Charkov, Záporoží, Kryvyj Roh, Dnepro a Kropyvnický.

6:40 Európska komisia (EK) navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilie, aby tak ochránila európskych farmárov a potrestala Moskvu za pokračujúcu vojnu voči Ukrajine. Po prvom dni dvojdňového summitu EÚ v Bruseli to oznámila šéfka EK Ursula von der Leyenová, informuje agentúra AFP. 

6:00 Lídri EÚ sa vo štvrtok na summite v Bruseli dohodli, že budú "pokračovať v práci" na pláne na využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív na nákup zbraní pre Ukrajinu. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení lídrov, informuje agentúra AFP. 

Útoky na Charkov

"Charkov je pod paľbou. Buďte opatrní," vyzval občanov starosta Charkova Ihor Terechov, podľa ktorého sa explózie v druhom najväčšom ukrajinskom meste ozývali skoro ráno. Cieľom útokov ruských rakiet podľa neho pravdepodobne bolo prerušenie dodávok elektrickej energie. Výbuchy sú hlásené aj zo Záporožskej oblasti. Ani tam zatiaľ nie je jasné, či spôsobili nejaké škody. Letecký poplach je v platnosti aj v metropole Kyjeva, kde úrady obyvateľov vyzvali, aby išli do krytov.

Ruský súd zamietol žalobu matky Alexeja Navaľného

Ruský súd zamietol žalobu matky zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného, v ktorej tvrdila, že jej syn nedostával vo väzení náležitú zdravotnú starostlivosť. Informovali o tom vo štvrtok spolupracovníci Navaľného, ktorý zomrel vo februári v trestaneckom tábore za polárnym kruhom, uvádza agentúra AP. 

Navaľného matka svoju žalobu predložila súdu v meste Labytnangi, ktoré leží neďaleko trestaneckej kolónie, kde Navaľnyj 16. februára zomrel. Súd sa však matkinou žalobou odmietol zaoberať s argumentom, že takúto sťažnosť by mohol podať len samotný Navaľnyj. 

"Alexej sa mnohokrát sťažoval, že mu v (rôznych) kolóniách neposkytujú zdravotnú starostlivosť. Tieto sťažnosti boli zamietnuté. A teraz, keď bol zabitý, je sťažnosť jeho rodiny s výsmechom zamietnutá," napísal na sieti Telegram Ivan Ždanov, riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii. 

Navaľnyj si v trestaneckej kolónii IK-3 v Jamalsku odpykával 19-ročný trest odňatia slobody, ktorý bol považovaný za politickú odplatu za jeho dlhoročnú kampaň proti politike Kremľa. Za mrežami bol od januára 2021, keď sa vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa uzdravoval po otrave nervovoparalytickou látkou novičok. V úmrtnom liste sa uvádza, že Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou. Jeho príbuzní a spolupracovníci, ako aj západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaAlexej NavaľnyjVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu