Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Ostreľovanie Belgorodskej oblasti si vyžiadalo dve obete: Ukrajina v noci zneškodnila 17 z 22 ruských dronov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Pri ostreľovaní ruskej Belgorodskej oblasti prišli v pondelok o život dvaja ľudia, oznámil tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 753

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 753 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:18 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP.Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne rozpútanej Ruskom voči Ukrajine. Erdogan sa pritom snaží udržiavať priateľské vzťahy s Putinom i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

21:14 Ukrajina oficiálne požiadala Berlín o poskytnutie jednej z najsilnejších rakiet dlhého doletu koncom mája 2023.

20:47 EÚ definitívne schválila vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 5,5 miliardy dolárov.

19:28 Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky.Podľa agentúry PAP o tom informoval poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ktorý sa v pondelok pri Varšave stretol so svojím nemeckým rezortným kolegom Borisom Pistoriusom.

19:21 Slovensko je znepokojené, že získa menej financií za odovzdanie lietadiel Mig-29 Ukrajine než pôvodne očakávalo. Uviedol to v pondelok šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.Blanár uviedol, že prostredníctvom videohovoru sa Rada ministrov spojila s americkým šéfom diplomacie Antonym Blinkenom aj ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom, a hovorili spolu o situáciu na Ukrajine a v Pásme Gazy.

18:45 Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok večer zúčastnil na koncerte, ktorý sa na Červenom námestí v centre Moskve konal pri príležitosti 10. výročia "pripojenia" Krymského polostrova a mesta Sevastopol k Rusku. Na tribúne po boku Putina stáli všetci jeho traja protikandidáti z prezidentských volieb, ktorí však sú lojálni Kremľu.

18:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že rýchle rozhodnutie amerického Kongresu o miliardách dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine je "životne dôležité". Vyhlásil to v Kyjeve na stretnutí s americkým republikánskym senátorom Lindseyom Grahamom."Pre nás je životne dôležité, aby Kongres rýchlo dokončil všetky potrebné procedúry a urobil konečné rozhodnutie..., ktoré posilní ukrajinskú ekonomiku a naše ozbrojené sily," citoval Zelenského vo vyhlásení prezidentský úrad.

17:12 Kyjev prijíma plán štrukturálnych reforiem „Ukrajinského fondu“, ktoré sa majú implementovať.

16:30 Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v pondelok v reakcii na smrť opozičného lídra Alexeja Navaľného schválili ďalší balík sankcií voči Rusku. S odvolaním sa na diplomatický zdroj EÚ o tom informovala agentúra DPA.

15:55 Hovorca Kremľa v pondelok tvrdil, že jediný spôsob, ako ochrániť ruské územie pred ukrajinskými útokmi, je vytvorenie nárazníkovej zóny."Na pozadí útokov (ukrajinských) dronov a ostreľovania nášho územia, verejných zariadení, obytných budov, je potrebné prijať opatrenia na zabezpečenie týchto území," tvrdil hovorca Dmitrij Peskov, ktorého krajina už viac než dva roky vedie masívnu vojenskú agresiu voči susednej Ukrajine, ktorej územie takmer každú noc ostreľuje aj raketami a dronmi.

15:29 EÚ odsudzuje nezákonné voľby Ruska na okupovanej Ukrajine, organizátori musia „čeliť následkom“.

14:00 Indický premiér Naréndra Módí v pondelok zagratuloval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu a vyjadril pozitívne očakávanie k posilneniu väzieb v rámci rozvoja špeciálneho vzťahu medzi Indiou a Ruskom.

13:57 Slovinsko poskytne milión eur na českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Slovinský rezort obrany uviedol, že vláda o českej iniciatíve rokovala minulý týždeň vo štvrtok. Ďalšie detaily neposkytol.

13:53 Zelenskyj telefonuje so zvoleným indonézskym prezidentom Subiantom a rozširuje pozvanie na mierový summit.

13:37 Znovuzvolenie prezidenta Vladimira Putina ukázalo, že ruský ľud je okolo neho konsolidovaný, vyhlásil v pondelok Kremeľ. Informuje o tom tlačová agentúry Reuters.

13:14 Prezidentské voľby v Rusku sa konali vo veľmi obmedzenom prostredí, ktoré umocnila aj nezákonná útočná vojna proti Ukrajine, pričom voliči nemali skutočný výber. Uviedol to v pondelok, pred zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

12:51 Ukrajinská vláda vyčleňuje ďalších 5 miliárd HR (približne 128 miliónov dolárov) na nákup útočných bezpilotných lietadiel pre armádu, uviedla ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková.

12:47 Republikánska senátorka Lindsay Grahamová pricestovala do Kyjeva, zverejnilo americké veľvyslanectvo na sociálnych sieťach 18. marca.

12:20 PM Shmyhal: Ukrajina dúfa, že prístupové rozhovory do EÚ sa začnú v prvej polovici roku 2024.

12:02 Ruský prezident Vladimir Putin v noci na pondelok vyhlásil, že je naklonený prímeriu počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. Informuje o tom agentúra DPA.

11:39 Čínsky veľvyslanec: Peking zvažuje účasť na mierovom summite.

11:03 Ruské úrady v dňoch 15. až 17. marca uskutočnili prezidentské voľby v dvoch krajinách – Rusku a regiónoch Ukrajiny brutálne okupovaných Kremľom.

10:51 Ruské údery proti ukrajinským Chersonským a Charkovským oblastiam za posledný deň zranili šesť ľudí vrátane dvoch zdravotníkov, informovali regionálni predstavitelia začiatkom marca 18.

10:26 Malá skupina autokratických vodcov z celého sveta zablahoželala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k víťazstvu v prezidentských voľbách, ktoré sa všeobecne považovali za zmanipulované, ktoré sa skončili 17. marca.

10:19 Ruská štátna tlačová agentúra TASS 18. marca tvrdila, že ranný útok na mesto Belgorod zranil jednu osobu, čo predstavuje tretí deň po sebe správy o útokoch proti mestu.

10:50 Ruský prezident Vladimir Putin zopakoval svoje ciele pre vojnu v plnom rozsahu na Ukrajine, oslávil svoje volebné „víťazstvo“ a opäť pohrozil Západu v komentároch z 18. marca po skončení ruských pseudodemokratických prezidentských volieb.

9:41 Čína zváži účasť na mierovej konferencii zameranej na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorú plánuje v najbližších mesiacoch zorganizovať neutrálne Švajčiarsko. Uviedol to čínsky veľvyslanec v Berne Wang Š'-tching pre denník Neue Zuercher Zeitung v rozhovore, ktorý bol zverejnený v pondelok, informovala agentúra Reuters.

9:16 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 18. marcu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:45 Rusko sa snaží na Krymskom polostrove od anexie v roku 2014 potláčať ukrajinskú identitu. Upozornila na to v pondelok ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) s tým, že Rusko podobne postupuje aj na ďalších anektovaných ukrajinských územiach. Informuje o tom agentúra AFP.

8:38 Generálna prokuratúra: Na Ukrajine bolo zaznamenaných viac ako 128 000 obetí vojnových zločinov.

8:10 Ruské sily zaútočili na dedinu neďaleko Kupianska v Charkovskej oblasti ráno 18. marca, pričom zranili 62-ročného muža, informoval guvernér Oleh Syniehubov.

7:43 Ukrajina sa pri kompenzovaní nedostatku delostreleckej munície a útokoch na ruské vojenské pozície spolieha na masívne nasadzovanie dronov, podľa expertov však nedokážu zvrátiť nepriaznivý pomer síl. Informuje o tom agentúra AFP.

7:31 Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili 17 z 22 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko cez noc vypustilo, informovalo letectvo 18. marca.

7:16 Ruské útoky na Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti zranili 5 ľudí.

6:51 Od začiatku vojny úrady odhalili takmer 400 sietí, ktoré pomáhajú osobám vyhýbajúcim sa vojenskej službe.

6:38 Mediazona potvrdila totožnosť viac ako 47 700 ruských vojakov zabitých na Ukrajine.

6:08 Ruskí dobrovoľní bojovníci zo sibírskeho práporu tvrdili, že vstúpili do Gorkovského v ruskej Belgorodskej oblasti a prevzali kontrolu nad budovou miestnej správy, uviedla milícia 17. marca.

Unijní ministri zahraničia budú riešiť Ukrajinu, Blízky východ aj Bielorusko

Ministri zahraničia krajín Európskej únie dnes budú riešiť najmä situáciu na Ukrajine, na Blízkom východe, ale aj v Bielorusku. Na úvod rokovania v Bruseli sa s nimi prostredníctvom videohovoru spojí americký minister zahraničia Antony Blinken. Následne budú prostredníctvom videa hovoriť aj so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom. Česko bude zastupovať šéf rezortu Ján Lipavský.

Veľvyslanci členských krajín Európskej únie sa minulý týždeň zhodli na reforme takzvaného Európskeho mierového nástroja (EPF), z ktorého sa následne jednotlivým štátom Európskej únie čiastočne prepláca ich vojenská pomoc Ukrajine. Odsúhlasených bolo navyše päť miliárd eu s tým, že tieto prostriedky budú určené práve len na vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Dnes sa očakáva, že by ministri mohli existenciu tohto ukrajinského fondu formálne potvrdiť.

Do Európskeho mierového nástroja prispievajú jednotlivé členské štáty podľa výšky svojho HDP. Novo sa však podarilo presadiť, že si krajiny môžu od svojho príspevku od fondu odpočítať časť pomoci, ktorú prispievajú Ukrajine bilaterálne. Musí to však Bruselu preukázať. Túto požiadavku presadzovalo najmä Nemecko, ktoré poskytuje Kyjevu veľké množstvo pomoci práve bilaterálne.

Ministri by sa mali dnes zaoberať aj ďalšími sankciami voči teroristickému hnutiu Hamas a radikálnym židovským osadníkom. Česko požadovalo, aby boli tieto dva sankčné zoznamy oddelené, pre čo podarilo nájsť podporu.

Moldavsko a Ukrajina odmietli tvrdenie Podnesterska o dronovom útoku

Moldavsko v nedeľu odmietlo tvrdenie proruských separatistických predstaviteľov o tom, že výbuch v odštiepeneckom regióne Podnestersko zrejme spôsobil dron z Ukrajiny. Kyjev označil incident za provokáciu Ruska. Informuje o tom agentúra AFP. Podnesterské úrady predtým oznámili, že na tamojšej vojenskej základni v Tiraspole došlo v nedeľu k výbuchu a následnému požiaru. Tvrdili tiež, že explóziu pravdepodobne spôsobil dron vypustený z Odeskej oblasti na Ukrajine. Pri incidente podľa separatistov neutrpel nikto zranenia. V prípade sa začalo trestné stíhanie.

Moldavsko však v reakcii uviedlo, že žiaden útok potvrdiť nemôže. "Úrady v Kišiňove v kontakte s ukrajinskou stranou útok na podnesterský región nepotvrdzujú," uviedol moldavský úrad pre reintegráciu. "Po preskúmaní videozáberov a výmene informácií oznamujeme, že uvedený incident je pokusom vyvolať strach a paniku v regióne." "Rusi sa snažia vykonávať provokácie a manipulovať informačný priestor šírením falošných informácií," uviedol ukrajinský úrad, ktorý sa zaoberá dezinformáciami. Moskva sa k prípadu zatiaľ nevyjadrila.

Koncom februára Podnestersko požiadalo Rusko o "ochranu". V roku 2006 separatisti vypísali referendum o pripojení k Rusku, v ktorom väčšina zúčastnených hlasovala za. Samozvaná Podnesterská republika sa nachádza prevažne na ľavom brehu Dnestra pri hraniciach s Ukrajinou. V marci 1992 vypukla krátka vojna medzi separatistami a prozápadnou moldavskou vládou, ktorá si vyžiadala stovky mŕtvych. Od roku 1995 sa v regióne nachádza okolo 1500 ruských vojakov. Väčšina z odhadovaných 465.000 obyvateľov hovorí po rusky a mnohí z nich majú aj moldavské, ruské či ukrajinské občianstvo.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu