Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putin tvrdí, že podporoval myšlienku prepustiť Navaľného

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že smrť jeho väzneného oponenta Alexeja Navaľného bola "smutnou udalosťou". Povedal tiež, že podporoval myšlienku prepustenia Navaľného v rámci výmeny väzňov. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Putin uviedol, že ho niekoľko dní pred smrťou Navaľného informovali o návrhu prepustiť jeho najostrejšieho politického nepriateľa z väzenia. Podľa vlastných slov s touto myšlienkou súhlasil pod podmienkou, že sa Navaľnyj nevráti do Ruska. Šéf Kremľa na tlačovej konferencii po prezidentských voľbách v Rusku vyslovil Navaľného meno na verejnosti po prvý raz za celé roky, priblížila AFP. Za neobvyklé to označila aj AP.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 709 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

"Pokiaľ ide o pána Navaľného. Áno, zomrel. Je to smutná udalosť," povedal Putin. "Niekoľko dní pred tým, ako pán Navaľnyj zomrel, mi niekoľkí kolegovia povedali... o myšlienke vymeniť pána Navaľného za niektorých ľudí, ktorí sú vo väzení v západných krajinách... Povedal som 'súhlasím'," doplnil Putin.

Navaľnyj zomrel v polovici februára vo väzení za polárnym kruhom, kde si odpykával 19-ročný trest odňatia slobody, ktorý bol považovaný za politickú odplatu za jeho kampaň proti politike Kremľa. Jeho spolupracovníci koncom februára uviedli, že pred Navaľného úmrtím prebiehali rokovania o jeho výmene, ktoré boli už v záverečnej fáze. Rusko malo za Navaľného údajne dostať zabijaka pracujúceho pre Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) Vadima Krasikova, ktorého väznia v Nemecku.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu