Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Izraelská vláda vyhlásila 7. október za pamätný deň obetí útoku Hamasu

Izraelská vlajka je položená na hromade ohorených vozidiel, ktoré zhoreli pri krvavom cezhraničnom útoku militantov Hamasu 7. októbra pri meste Netivot na juhu Izraela v nedeľu 7. januára 2024.
Izraelská vlajka je položená na hromade ohorených vozidiel, ktoré zhoreli pri krvavom cezhraničnom útoku militantov Hamasu 7. októbra pri meste Netivot na juhu Izraela v nedeľu 7. januára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Izraelská vláda schvália 7. október za pamätný deň obetí bezprecedentného útoku militantného hnutia Hamas na území Izraela, ktorý mal za následok vojnu v Pásme Gazy. Oznámila to v nedeľu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje o tom agentúra AFP.

Pamätný deň bude zahŕňať dve štátne ceremónie na pripomenutie si obetí masakry. Na jednom z týchto podujatí si uctia vojakov, ktorí zahynuli vo vojne v Gaze, zatiaľ čo na druhom si uctia pamiatku "civilistov, ktorí boli zavraždení pri teroristických činoch" 7. októbra 2023.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Bezprecedentný útok militantov z Hamasu na južnú časť Izraela si 7. októbra si vyžiadal približne 1160 obetí na životoch, a to väčšinou civilistov, uvádza AFP. Militanti počas neho uniesli z Izraela aj približne 250 izraelských a zahraničných rukojemníkov. Desiatky z nich v novembri prepustili počas prímeria. V Pásme Gazy však naďalej takto zadržiavajú podľa údajov Izraela približne 130 ľudí, z ktorých o zhruba 100 sa predpokladá, že sú stále nažive.

Izrael v reakcii na útok Hamasu spustil masívnu vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom zničiť týchto militantov. Podľa údaju tamojších úradov vedených Hmasom pri nej dosiaľ prišlo o život už prinajmenšom 31.645 ľudí, väčšinou žien a detí. K počtu obetí podľa Izraela výrazne prispieva skutočnosť, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov, ako sú školy a nemocnice, alebo do ich blízkosti, čím palestínskych civilistov zneužíva ako ľudské štíty. Hamas, ktorý je mnohými krajinami sveta považovaný za teroristickú organizáciu, to popiera.

Viac o téme: IzraelGazaHamasPamätný deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu