Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Izrael úmyselne blokuje humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy: Podľa Borrella vyvoláva hladomor

(Zdroj: X/chefjoseandres)

LONDÝN - Israel počas vojny s palestínskym hnutím Hamas úmyselne blokuje humanitárnu pomoc smerujúcu do Pásma Gazy, čím porušuje medzinárodné humanitárne právo. V pondelok to uviedla medzinárodná charitatívna organizácia Oxfam. Informuje o tom agentúra AFP.

Správa Oxfamu uvádza, že Izrael "systematicky a zámerne blokuje a podkopáva akúkoľvek zmysluplnú medzinárodnú humanitárnu reakciu" na územiach obývaných Palestínčanmi. Podľa správy ohrozuje hladomor približne 1,7 milióna Palestínčanov, teda zhruba 75 percent obyvateľov Pásma Gazy.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izrael podľa organizácie vzdoruje januárovému príkazu Medzinárodného súdneho dvora (MSD), podľa ktorého mal Izrael zvýšiť objem pomoci v Pásme Gazy. Oxfam tvrdí, že Izrael zanedbáva svoju právnu povinnosť chrániť ľudí na územiach, ktoré okupuje. "Izraelské úrady pri uľahčovaní prístupu medzinárodnej pomoci nezlyhávajú, oni ju aktívne hatia. Sme presvedčení, že Izrael nerobí všetko pre to, aby predišiel genocíde," uvádza Oxfam. Organizácia označila pravidlá kontroly za "neodpustiteľne neefektívne" a považuje ich za dôvod, pre ktorý kamióny s pomocou smerujúcou do Pásma Gazy čakajú v kolónach priemerne 20 dní.

Oxfam kritizuje Izrael

Oxfam tiež kritizoval Izrael za svojvoľné odmietanie vecí s dvojakým použitím. Do tejto kategórie spadajú civilné predmety, ktoré možno využiť aj vojensky, napríklad generátory alebo baterky. Organizácia pripomenula tiež prípad, keď boli najskôr bezdôvodne odmietnuté súpravy na testovanie vody a vaky na vodu, no súpravy boli neskôr prijaté. Nezisková organizácia odsúdila aj útoky na humanitárnych pracovníkov, humanitárne zariadenia, konvoje privážajúce pomoc a obmedzenia prístupu najmä na severe Pásma Gazy.

Vo februári do Pásma Gazy vstúpilo 2874 kamiónov s humanitárnou pomocou, uvádza Oxfam. Tento počet predstavuje približne 20 percent denného priemeru z obdobia pred útokom Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Izrael svoj postup obhajuje snahou o zničenie Hamasu a vyzval OSN, aby do Pásma Gazy poslala viac pomoci. Popiera tiež správy neziskových organizácií a OSN, ktoré ho obviňujú z blokovania prísunu jedla a iných základných potrieb.

Militanti z Hamasu podnikli 7. októbra bezprecedentný útok na juh Izraela, kde zabili približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších 250 osôb uniesli do pobrežnej enklávy ako rukojemníkov. Izrael reagoval spustením pozemnej operácie do Pásma Gazy, ktoré zároveň bombarduje zo vzduchu aj mora. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zabili izraelské sily už vyše 31.000 ľudí, najmä žien a detí.

Izrael vyvoláva v Pásme Gazy hladomor, tvrdí šéf diplomacie EÚ

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok uviedol, že Izrael vyvoláva v Pásme Gazy hladomor, ktorý využíva ako vojnovú zbraň. Izrael takéto obvinenia odmietol. Informuje o tom agentúra Reuters. "V Gaze už nie sme na pokraji hladomoru, sme v stave hladomoru, ktorý postihuje tisíce ľudí," povedal Borrell v Bruseli. "To je neprijateľné. Hladovanie sa používa ako vojnová zbraň. Izrael vyvoláva hladomor," vyhlásil. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v reakcii vyzval Borrella, aby prestal útočiť na Izrael a uznal jeho "právo na sebaobranu proti zločinom hnutia Hamas".

Šéf izraelskej diplomacie v príspevku na sociálnej sieti X napísal, že Izrael povolil rozsiahle dodávky "humanitárnej pomoci do Gazy po zemi, mori i vzduchom pre každého, kto je ochotný pomôcť". Túto pomoc však "násilne narušili" militanti Hamasu v "spolupráci" s Agentúrou OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), dodal. Borrell tiež uviedol, že palestínska enkláva bola pred vypuknutím vojny "najväčším väzením pod holým nebom". "Dnes je to najväčší cintorín pod holým nebom... Je to cintorín pre desiatky tisíc ľudí a tiež cintorín mnohých z najdôležitejších zásad humanitárneho práva" citovala jeho slová agentúra AFP.

Viac o téme: Humanitárna pomocIzraelOxfamPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu