Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kauza v Česku: Unikla komunikácia Babiša! Mal hľadať špinu na piráta Lipavského

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

PRAHA - Šéf opozičného hnutia ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) si cez víkend od svojich spolupracovníkov vyžiadal citlivé informácie o ministrovi zahraničia Jánovi Lipavskom (Piráti). S odvolaním sa na e-mailovú konverzáciu, ktorú Babiš poslal omylom inému adresátovi, to dnes napísal server Novinky.cz. Babiš tvrdí, že nezháňal žiadne kompromitujúce materiály, ale len podklady z verejných zdrojov kvôli tomu, aby mohol reagovať na Lipavského výroky o Ukrajine. Neskôr sa na sieti X ospravedlnil za vulgárny výraz, ktorý na adresu šéfa českej diplomacie použil, na svojom postupe inak nevidí nič zlé. Lipavský oznámil, že ho obsah e-mailov znechutil.

Lipavský v nedeľu v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca (OVM) uviedol, že Babiš začína byť kvôli svojim výrokom bezpečnostným ohrozením Česka. Babiš potom označil za hrozbu pre českú bezpečnosť a suverenitu naopak Pirátov. Následne v elektronickej pošte svojim spolupracovníkom napísal, aby mu o Lipavskom pripravili podklady. "Urobte mi tézy, podklady na tomto zmrde. Napíšte mi príbeh Izrael, ako sa vykašľal na našich ľudí, ako bol v Dauhe, jazdí všade, robí kampaň, korešpondenčná voľba," napísal. V e-mailovej konverzácii sa riešia aj odkazy na mediálne zmienky o Lipavského rodine.

archívne video

Kauza Čapí hnízdo má na súde repete, Babiš kritizoval výpoveď znalca (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Babiš e-mail poslal svojmu poradcovi Jánovi Rovenskému. Zamenil ho ale s jeho menovcom, ktorý je okrem iného ako nestraník za ANO vo výbore pre životné prostredie a limity ťažby mesta Litvínov, napísali Novinky. Rovenský sa kvôli zmienkam o rodine rozhodol korešpondenciu zverejniť. "V zásade som zmierený aj s tým, že na seba politici zbierajú 'kompro', aj keď sa mi to nepáči. Ale ťahať do toho deti a manželky svojich protivníkov je fakt cez čiaru. Je to odporné a je to podľa mňa vo verejnom záujme, aby sa o tom ľudia dozvedeli," napísal na svojom facebooku Rovenský.

Babiš uviedol, že nezháňal kompromitujúce informácie, ale iba dopytoval podklady pre plánované vystúpenie v snemovni na adresu Lipavského. "Ide predsa o podklady z verejných zdrojov. Chcem totiž na tie jeho klamstvá reagovať v Snemovni a položiť mu jednoduchú otázku - či by poslal svoje deti do vojny. Ja totiž nie. Preto som sa o to zaujímal," uviedol.

Neskôr napísal, že celú kauzu považuje za "absolútny nezmysel". "Hovoriť o nejakých kompromitujúcich materiáloch je smiešne, keď toto sú predsa veci, ktoré sa dajú verejne dohľadať na internete. Za to vulgárne slovo použité v súkromnej konverzácii sa pánovi ministrovi ospravedlňujem," uviedol Babiš. Lipavský ČTK oznámil, že sa k nemu e-mail dostal sprostredkovane a obsah ho znechutil. "Pre českú spoločnosť je veľkou výzvou, aby raz pre vždy odmietla estébácke metódy v politike," uviedol.

Koaliční politici kritizovali Babiša za to, do politiky zaťahuje deti

Taktiež koaliční politici Babiša kritizovali za to, že do politického boja podľa nich zaťahuje deti a používa metódy komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). "Zložky, zaťahovanie detí a rodín do politického boja, ohováranie, osobné útoky… Odporné metódy pripomínajúce minulú dobu. Proti tomu bude demokratická spoločnosť stáť v každých ďalších voľbách," reagoval na sieti X predseda vlády a ODS Petr Fiala. "Zaťahovať deti a manželky protivníkov do politického boja je nechutné, rovnako ako si robiť na oponentov zložky plné hnoja," napísal minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). "Raz agent ŠtB, vždy agent ŠtB," napísala predsedníčka snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Lipavského spolustraník a predseda poslaneckého klubu Pirátov Jakub Michálek požaduje v súvislosti s Babišovým e-mailom zvolanie mimoriadneho rokovania snemovne. "Nie preto, že si šéf opozície objednal za peniaze občanov kompro na ministra zahraničia. Ale hlavne preto, aby snemovňa potvrdila pevné rozhodnutie brániť bezpečnosť českých občanov proti ruskej hrozbe," napísal Michálek.

Predsedníčka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová aj tieňový premiér ANO Karel Havlíček sa skôr pozastavili nad tým, že médiá zverejnili súkromnú konverzáciu. "Ak cieľom bolo reagovať v Snemovni na nenávistný výlev pána Lipavského v OVM a pán Babiš sa chcel opýtať, či by ako rodič svoje deti poslal do vojny, tak ma úprimne oveľa viac desí, s akou samozrejmosťou novinári vyťahujú súkromnú konverzáciu," oznámila Zoznam Správam Schillerová. Havlíček sa ohradil proti zaťahovaniu rodín do politiky. Dodal ale, že keď išlo o Babišovu rodinu, zastavenie predseda ANO podľa neho nenašiel.

Viac o téme: InformácieE-mailAndrej BabišPirátiJán Lipavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu