Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Putin stanovil mierové podmienky: TOTO nemôže myslieť vážne! Z Ukrajiny chce ruský región

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Valeriy Sharifulin)

MOSKVA – Rusi sa stále domnievajú, že k dlhotrvajúcemu konfliktu na Ukrajine vôbec nemuselo dôjsť. Prezident Vladimir Putin v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom predostrel, že Moskva sa snažila o mier už v prvom roku vojny. Podmienky ostali však až donedávna nevyslovené. Keby s nimi Ukrajina súhlasila, de facto by sa stala ruským regiónom.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 746 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Dokument, ktorého obsah sa dostal na verejnosť len nedávno, odhaľuje podmienky, ktoré Rusko navrhovalo Ukrajine ešte v apríli 2022. Na 17-tich stranách sa písalo o zrušení ukrajinskej neutrality, rozpustení ukrajinskej armády a strate viacerých území, teda jasnom narušení suverenity. Rusko požadovalo najmä to, aby sa Ukrajina stala trvalo neutrálnym štátom, ktorý by nevstúpil nikdy do NATO a na jej území by bol zákaz skladovať a narábať s cudzími zbraňami a zbraňovými systémami.

Ruské ciele

Ďalšie sporné územie menom Krymský polostrov, by po podpise mieru získali natrvalo Rusi a Ukrajina by súhlasila, že toto územie územie je od roku 2014 pod kontrolou Moskvy. Dokument o zmluvných podmienkach, ktoré si stanovili Rusi, sa podarilo získať WSJ (Wall Street Journal). Ten sa vyjadril nasledovne: "Návrh mierovej zmluvy, ktorý vypracovali ruskí a ukrajinskí vyjednávači v apríli 2022, odhaľuje Putinove zámery. Kremeľ sa podľa Západu naďalej drží svojho pôvodného cieľu, ktorým je premena Ukrajiny na vykastrovaný štát, ktorý je trvalo zraniteľný voči ruskej vojenskej agresii." 

Putin stanovil mierové podmienky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

NATO a EÚ 

V pôvodnom dokumente sa mala riešiť aj otázka Donecka, Luhnaska a Záporožskej oblasti. O ich osude chceli Rusi rozhodnúť za spoločným stolom, kde sa mali stretnúť obaja prezidenti. Ruské predstavy už s Ukrajinou ako takou nepočítali. Ruština sa mala stať úradným jazykom a bola by rovnocenná voči ukrajinčine. Používala by sa na úradoch aj súdnych pojednávaniach.

Ukrajina by sa mohla usilovať o vstup do Európskej únie, ale nemohla by byť členom žiadnej vojenskej aliancie. To sa vzťahovalo najmä na NATO. Okrem už spomínanej výzbroje, by mohla disponovať len raketami s obmedzenou dráhou doletu.   

Putin stanovil mierové podmienky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podmienky Ukrajiny sa nemenia

Podľa WSJ a Euromaidan Press budú nové ruské podmienky, po dvoch rokoch sústavných bojov, zrejme ešte tvrdšie ako pôvodné. Ukrajina si, rovnako ako Rusi, tiež kladie podmienky, za ktorých by bola ochotná rokovať o mieri. Prvou a základnou je stiahnutie ruských vojsk z celého územia, čo by však znamenalo narušenie ruských cieľov (kontrola nad okupovanými a dobytými územiami).

Prezident Volodymyr Zelenskyj navyše nesúhlasí so zastavením bojov bez vyvodenia zodpovednosti voči Ruskej federácii. Varoval, že v takomto prípade by Moskva získala čas na opätovné vyzbrojenie. 
 

Viac o téme: MierPodmienkyRuskoMoskvaVladimir PutinPrezidentVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu