Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko žiada, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu za genocídu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Rusko požaduje, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu počas druhej svetovej vojny nielen ako vojnový zločin, ale aj ako genocídu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti zaslalo nemeckej diplomacii nótu, v ktorej kritizuje "rozporuplné riešenie" minulosti. Informuje tlačová agentúra DPA.

Nemecké zločiny z koloniálneho obdobia sú uznané za genocídu, ale nacistické zločiny proti národom bývalého Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny nie, uvádza sa v nóte. "Ruská strana trvá na oficiálnom uznaní týchto zverstiev tretej ríše za genocídu," tvrdí dokument.

archívne video

Vyššia koncentrácie osôb v okolí budovy Konzulátu Ruskej federácie v Slovenskej republike (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Počas takmer 900-dňového obliehania Leningradu (dnes Petrohrad) v rokoch 1941-1944 zahynulo približne 1,1 milióna ľudí. Obrovské množstvo civilistov zomrelo hladom alebo zamrzlo. "Obliehanie Leningradu bolo strašným vojnovým zločinom, ktorý nemecký Wehrmacht spáchal na Leningrade a jeho obyvateľstve," uvádza nemecké ministerstvo zahraničných vecí s tým, že nemecká vláda to pri viacerých príležitostiach zdôraznila a trvá na tomto právnom názore.

80. výročie ukončenia blokády Leningradu

V januári, pri príležitosti 80. výročia ukončenia blokády Leningradu, si nemecká ambasáda v Moskve viacerými podujatiami pripomenula jej obete. Veľvyslanec Alexander Graf Lambsdorff sa zároveň stretol s preživšími. Ruská diplomacia vyvíja čoraz väčší tlak na Nemecko. Z právneho hľadiska ide obvinenie z genocídy ďalej ako obvinenie z vojnových zločinov, pripomína DPA.

Dohovor OSN o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy z roku 1948 stanovuje, že príslušné súdy musia vynášať rozsudky za genocídu. V prípadoch spred roku 1948 ide o vyrovnávanie sa s nimi prostredníctvom politiky, spoločnosti a historiografie. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nóte opäť kritizovalo skutočnosť, že Nemecko vyplatilo iba individuálne odškodnenie židovským obetiam leningradskej blokády. Nemecko odôvodňuje odlišný prístup tým, že sovietski židia boli v dôsledku nacistickej rasovej politiky vystavení osobitnému prenasledovaniu.

Odškodnenie ostatných obetí bolo pokryté z vojnových reparácií, ktoré Nemecko zaplatilo po roku 1945. Ako humanitárne gesto však nemecká vláda od roku 2019 financuje sociálnu a zdravotnú pomoc pre tých, ktorí obliehanie prežili. V novej diplomatickej nóte Moskvy sa uvádza, že sa stále čaká na humanitárne gesto zodpovedajúce týmto udalostiam.

Viac o téme: GenocídaRuskoNemeckoLeningrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu