Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

India si predvolala americkú diplomatku pre vyjadrenia o uväznenom politikovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - India si v stredu predvolala vysokopostavenú americkú diplomatku v súvislosti s vyjadreniami Washingtonu o uväznenom indickom opozičnom lídrovi. Informuje agentúra AFP.

Americké ministerstvo zahraničných vecí totiž vyzvalo Indiu, aby zaistila pre politika Arvinda Kedžrivála, zatknutého len niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami, "spravodlivý, transparentný a skorý proces". Ministerstvo tiež uviedlo, že celý prípad pozorne sleduje.

archívne video

Dožinky inak: V Indii oslávili ukončeniu zberu úrody hromadnou rybačkou (Zdroj: Profimedia)

Kedžrivál je šéfom vlády zväzového teritória Naí Dillí a minulý týždeň bol zadržaný v súvislosti s dlho prebiehajúcim vyšetrovaním korupcie. Indický rezort vyjadrenia Washingtonu ku kauze dôrazne odmietol s tým, že "v diplomacii sa od štátov očakáva, že budú rešpektovať suverenitu a vnútorné záležitosti" iných krajín.

Indické médiá v stredu odvysielali zábery, ako americká diplomatka Gloria Berbenová vstupuje do budovy indického ministerstva zahraničných vecí. Americké veľvyslanectvo sa k jej predvolaniu bezprostredne nevyjadrilo.

Aj Nemecko vyjadrilo znepokojenie

Aj Nemecko vyjadrilo minulý týždeň znepokojenie nad zadržaním Kedžrivála, kľúčového lídra opozičnej aliancie, ktorá sa sformovala, aby sa v aprílových voľbách postavila proti súčasnému indickému premiérovi Naréndrovi Módímu. Indický rezort diplomacie si v sobotu preto predvolal námestníka nemeckého veľvyslanca.

Kedžriválova regionálna vláda v Naí Dillí je obviňovaná z toho, že brala úplatky pri vydávaní obchodných licencií súkromným firmám na predaj a výrobu alkoholu. Zadržaný politik akékoľvek previnenie popiera. Jeho stúpenci tvrdia, že jeho uväznenie krátko pred voľbami má postaviť mimo hry vyzývateľov Módího, čo indické úrady odmietajú. Kritici obviňujú súčasnú indickú vládu aj z politizácie súdnictva. Parlamentné voľby v Indii potrvajú šesť týždňov a začnú sa 19. apríla. Mnohí analytici predpovedajú, že povedú k znovuzvoleniu Módího.

Viac o téme: PoliticiDiplomatkaVäzenieIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu