Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri Kanárskych ostrovoch našli plavidlo s migrantmi: Štyria z nich boli mŕtvi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu Parra)

MADRID - Záchranári pri španielskych Kanárskych ostrovoch v noci na dnes našli plavidlo s 68 migrantmi, štyria z nich boli mŕtvi a mnoho ich bolo vo veľmi zlom zdravotnom stave. Dvoch z ľudí nájdených na palube previezli letecky do nemocnice na ostrove Tenerife. Akútnu starostlivosť zdravotníkov potrebovalo 21 ľudí, uviedli dnes španielski záchranári na sieti X.

V člne boli obyvatelia Senegalu, Mali a Guiney. Prevažovali muži, ale plávali aj dve ženy, osem maloletých a jedno bábätko. Loď vyplávala pred deviatimi dňami z hlavného mesta Mauritánie Nuakšottu. Záchranári loď objavili pri ostrove El Hierro v utorok večer. Migranti boli podchladení, dehydrovaní, niektorí boli v bezvedomí a mali ochabnuté končatiny, píše server El Diario.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Kanárske ostrovy sú čoraz častejšie vstupnou bránou do Európy pre migrantov z Afriky kvôli prísnejším kontrolám v Stredomorí. Loďky najčastejšie doplávajú k ostrovu El Hierro, ktorý ale na nápor prisťahovalcov nie je stavaný. Na najzápadnejšom ostrove Kanárskych ostrovov, ktoré ležia pri západnom pobreží Afriky, žije 11-tisíc ľudí, píše agentúra AFP.

Za prvé dva mesiace tohto roka nelegálne vstúpilo na územie Španielska po mori či po súši vyše 14-tisíc migrantov. V porovnaní so začiatkom minulého roka je to nárast o 356 percent. Najhoršia je situácia na Kanárskych ostrovoch, kam tento rok do 29. februára dorazilo takmer 12-tisíc utečencov. Vlani to za celý rok boli necelé 2 000, píše El Diario.

Viac o téme: TragédiaZraneníMŕtviMigrantiŠpanielskoKanárske ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu