Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chystáte sa na dovolenku? V TÝCHTO obľúbených destináciách si dávajte pozor! Turisti tam už nie sú vítaní

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

MALORKA - V Španielsku sa čoraz častejšie objavujú plagáty s nápismi "Táto krajina je naša" alebo "Turisti choďte domov", ako aj agresívne grafity namierené proti dovolenkárom, informovala agentúra DPA. Proti masovému turizmu sa búria najmä ľudia na obľúbených ostrovoch Tenerife a Malorka, ale aj v iných turistických destináciách.

archívne video

Originálna atrakcia Malorky: V meste Sóller premáva historická električka (Zdroj: Dromedár / David)

Miestni obyvatelia dokonca plánujú demonštrácie, protestnú hladovku a chystá sa aj štrajk upratovačiek na letiskách. Španielska rozhlasová stanica Cadena Ser uvádza, že takzvaná "turismofóbia" naberá v Španielsku na sile. A to nielen v turistických centrách, ako sú Barcelona a Malorka; proti prílevu turistov sa búria aj regióny, ktoré boli kedysi oázami pokoja. Medzi takéto oblasti patria aj miesta pozdĺž Svätojakubskej cesty v Galícii. V súčasnosti je však napätá situácia najmä na Kanárskych ostrovoch.

Ľudia zhromaždení na plážovej promenáde kričia a nadávajú na turistov, ktorí idú okolo, a niektorí im dokonca hrozia zdvihnutými päsťami. Takto opisuje nemecká tlačová agentúra DPA scénu na južnom ostrove Tenerife. Ale aj na ostatných Kanárskych ostrovoch majú miestni obyvatelia plné zuby nemeckých a najmä britských turistov. Regionálny denník El Diario napísal, že Kanárske ostrovy pripomínajú sud so strelným prachom.

Miestni obyvatelia obviňujú masový cestovný ruch z ničenia životného prostredia, dopravných zápch, nedostatku cenovo dostupných bytov, preľudnenia, zvyšovania cien a nedostatku vody. Rovnako obviňujú turistov z preťaženej zdravotnej starostlivosti a nadmerného zaťaženia čistiacich systémov a likvidácie odpadu.

Protesty aj štrajk

V dôsledku toho sa vytvárajú občianske iniciatívy, ktoré miestnym orgánom dávajú najavo svoju nespokojnosť. V utorok sa pred sídlom vlády v Madride konal protest. Desať aktivistov tiež ohlásilo hladovku pred kostolom na severe Tenerife. Na 20. apríla sú na Kanárskych ostrovoch naplánované veľké demonštrácie. Podľa tlačovej agentúry DPA organizátori hovoria o najväčších protestoch v histórii regiónu.

K odporu proti masovému turizmu v preťažených regiónoch sa pridávajú aj zamestnanci letísk na Malorke, ďalšej obľúbenej španielskej destinácii. Zástupca odborového zväzu upratovačiek a údržbárov uviedol, že od 27. apríla budú upratovačky na medzinárodnom letisku na Malorke štrajkovať v piatky, soboty a nedele. V tieto dni nebudú štrajkujúci zamestnanci štyri hodiny upratovať odpadky na letisku. Podľa ich hovorcu to bude znamenať veľký kumulovaný vplyv.

Chystáte sa na dovolenku?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborová organizácia obviňuje upratovaciu spoločnosť z nedodržiavania dohodnutých minimálnych počtov zamestnancov a opakovaného rušenia pracovných miest bez náhrady. "Letisko sa stále rozrastá a prichádza viac cestujúcich, čo pre nás znamená viac práce," vysvetlil hovorca upratovačov na letisku Malorka, prečo sa rozhodli pre štrajk.

Viac o téme: ŠtrajkTuristiMalorkaTenerife
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu