Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Nemecku sa štrajkuje: Letecká a železničná doprava požaduje vyššie platy

Nemecké železnice Deutsche Bahn štrajkujú Zobraziť galériu (2)
Nemecké železnice Deutsche Bahn štrajkujú (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

BERLÍN - Nemecké odbory v pondelok vyzvali na obnovenie štrajkov v leteckej spoločnosti Lufthansa a železničnej spoločnosti Deutsche Bahn. Požadujú zvýšenie platov o 12,5 percenta. Štrajk sa začne vo štvrtok a potrvá do soboty rána. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Výzva na štrajk prišla necelý týždeň po poslednom štrajku pozemného personálu v oddeleniach technickej podpory a leteckého výcviku spoločnosti Lufthansa. Táto protestná akcia nemala vplyv na cestujúcich, najnovšia ho bude mať.

archívne video

Dopravný podnik mesta Košice vyhlásil ostrý štrajk (Zdroj: TASR/František Iván)

Lufthansa ponúkla postupné zvýšenie miezd, odbory s tým však nesúhlasia. Ďalšie kolo rokovaní je na programe 13. a 14. marca. Jednodňový štrajk personálu spoločnosti Lufthansa vo februári postihol v Nemecku približne 100-tisíc cestujúcich, pričom zrušili 80 až 90 percent komerčných letov tejto leteckej spoločnosti.

Odborový zväz rušňovodičov GDL v pondelok ohlásil "vlnu štrajkov" po tom, ako stroskotali rokovania so spoločnosťou Deutsche Bahn o vyšších mzdách a kratšom pracovnom týždni. Prvý štrajk bude trvať 35 hodín. Začne sa v stredu o 16.00 h pre nákladnú dopravu a od štvrtkovej polnoci aj pre osobnú dopravu.

V Nemecku sa štrajkuje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

Odborový zväz GDL okrem zvýšenia platov, ktoré by pomohlo rušňovodičom zvládnuť vyššie životné náklady, presadzuje aj skrátenie pracovného týždňa z 38 hodín na 35 hodín bez zníženia mzdy. Spoločnosť Deutsche Bahn sľúbila zvýšenie miezd o 13 percent a od roku 2026 aj skrátenie pracovného týždňa o hodinu. Niekoľkodňový výpadok rušňovodičov v januári spôsobil problémy tisícom cestujúcich a zvýšil tlak na dodávateľské reťazce, ktoré už boli narušené napätím na Blízkom východe.

Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, v uplynulých mesiacoch zasiahlo množstvo štrajkov v rôznych odvetviach vrátane dopravy, štátnej správy a supermarketov. Zamestnanci, ktorých v posledných rokoch negatívne postihla inflácia a pandémia koronavírusu, požadujú vyššie mzdy, aby zvládali stúpajúce životné náklady.

Viac o téme: DopravaŽelezniceŠtrajkLetecká spoločnosťNemeckoDeutsche BahnLufthasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu