Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súd v Nemecku odmietol zastaviť plánovaný štrajk rušňovodičov

Cestujúci čakajú na vlak na hlavnej železničnej stanici v nemeckom Frankfurte nad Mohanom
Cestujúci čakajú na vlak na hlavnej železničnej stanici v nemeckom Frankfurte nad Mohanom (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

BERLÍN - Nemeckému železničnému dopravcovi Deutsche Bahn (DB) sa nepodarilo súdnou cestou zastaviť plánovaný štrajk rušňovodičov. Frankfurtský súd v pondelok zamietol žiadosť spoločnosti o dočasný súdny príkaz, ktorý by výzvu odborov na štrajk zablokoval. Informuje o tom agentúra DPA.

Štrajk nie je neprimeraný okolnostiam, rozhodla sudkyňa Stephanie Lenzová. Železničná spoločnosť sa môže proti rozhodnutiu odvolať na krajinský pracovný súd v Hesensku. DB už oznámila, že tak urobí, pretože štrajk považuje za oznámený príliš neskoro a s "nezákonnými" požiadavkami.

archívne video

Dopravný podnik mesta Košice vyhlásil ostrý štrajk (Zdroj: TASR/František Iván)

Odborový zväz rušňovodičov GDL začal štrajk v nákladnej doprave v pondelok o 17.00 h. V osobnej doprave sa má protestná akcia začať v utorok skoro ráno, zastavenie práce potrvá do stredy 2.00 h. Hlavným bodom sporu so štátnym železničným dopravcom Deutsche Bahn, ktorý trvá už mesiace, je požiadavka GDL na skrátenie pracovného času z 38 na 35 hodín týždenne bez zníženia mzdy.

Počas niekoľkotýždňových rokovaní navrhli mediátori sporu skrátenie z 38 na 36 hodín do roku 2028. Ich plán však odbory dostatočne neuspokojil a žiadali predloženie nového návrhu do nedele večera, čím podmieňovali svoj návrat k rokovaniam. DB však namiesto toho odborom ponúkla len obnovenie rokovaní s tým, že konkrétne riešenia sa prediskutujú až za rokovacím stolom.

Viac o téme: ŠtrajkRušňovodičiSúd NemeckoDeutsche BahnSúdna cesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu