Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PRIESKUM Väčšina Nemcov sa obáva ruských špionážnych akcií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Väčšina Nemcov je znepokojená v súvislosti s tým, že Nemecko sa čoraz častejšie stáva terčom operácií ruskej tajnej služby. Zároveň sa domnieva, že krajina nie je na ruské špionážne pokusy pripravená. Vyplýva to z výsledkov prieskumu berlínskej spoločnosti Infratest dimap pre vysielaciu sieť ARD, ktoré zverejnili vo štvrtok. Informuje agentúra DPA.

Až 70 percent respondentov je podľa prieskumu znepokojených narastajúcou špionážnou aktivitou a 67 percent sa obáva nedostatočnej pripravenosti na ňu. Väčšina v podobe 62 percent opýtaných je tiež znepokojená, že Nemecko môže byť priamo vtiahnuté do vojny, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. Ruské médiá pred týždňom v piatok zverejnili uniknutý záznam z rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckého letectva, čo vyvolalo nepokoj v diplomatických kruhoch, pripomína DPA.

Zostávajú otvorení väčším výdavkom v sektore obrany

O týchto dôverných informáciách vrátane scenárov nasadenia striel typu Taurus v prípade ich budúceho možného dodania na Ukrajinu sa zjavne diskutovalo na nezabezpečenej platforme. Nemci podľa spomenutého prieskumu zostávajú otvorení väčším výdavkom v sektore obrany. Traja zo štyroch (74 percent) respondentov považujú za správne rozhodnutie vlády v Berlíne permanentne minúť aspoň dve percentá z hrubého domáceho produktu na obranu - čo je výrazne viac než v predchádzajúcom období.

Podľa 43 percent opýtaných respondentov by mali byť vyššie výdavky na obranu financované šetrením v iných oblastiach, píše DPA. Podľa prieskumu sa 34 percent Nemcov vyslovilo v prospech pozastavenia dlhovej brzdy a čerpania úverov. Za zvyšovanie daní a odvodov bolo len deväť percent opýtaných. Z prieskumu vyplýva, že väčšina respondentov, 61 percent, podporuje postoj nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý doposiaľ odmieta dodanie riadených striel Taurus na Ukrajinu. Podobné výsledky priniesol aj v stredu zverejnený prieskum agentúry YouGov pre DPA, podľa ktorého je proti dodaniu týchto rakiet 58 percent opýtaných a len 28 percent ho podporuje. Scholz minulý týždeň jasne odmietol dodanie rakiet Taurus, pripomína DPA. Dôvodom sú obavy, že Nemecko môže byť priamo vtiahnuté do vojny v prípade, že tieto strely zasiahnu ruské územie.

Viac o téme: PrieskumŠpionážNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu