Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Nemecku podnikli razie súvisiace s online mizogýniou a nenávistnými zločinmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

BERLÍN - Nemeckí vyšetrovatelia podnikli vo štvrtok razie v 11 spolkových krajinách proti autorom mizogýnnych a potenciálne trestných príspevkov na internete. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Celkovo je vypočúvaných 45 podozrivých, v ich bydliskách boli vykonané domové prehliadky. Operácia sa začala vo štvrtok o 06.00 h SEČ, informoval nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA). Ďalšie opatrenia podnikol proti 37 podozrivým. Na operácii sa podieľali Centrálny úrad pre boj proti kyberzločinu (ZIT) vo Frankfurte nad Mohanom, BKA a ďalšie štátne orgány činné v trestnom konaní.

archívne video

Prezidentka prijala expertov, ktorí na Ukrajine preverujú možné vojnové zločiny (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Razie sú súčasťou policajného úsilia bojovať proti mizogýnii na internete a analyzovať dosah, ciele a prípadnú trestnú stránku takýchto príspevkov, vrátane možných prepojení na extrémizmus. BKA pri domových prehliadkach osobitne pátrala po príspevkoch obsahujúcich digitálne nenávistné zločiny proti ženám na online platformách a príslušné informácie odovzdala štátnym bezpečnostným zložkám. Tento projekt je založený na rozsudku Vyššieho regionálneho súdu v Kolíne nad Rýnom, ktorý vyhlásil, že zovšeobecnené urážky voči ženám môžu byť trestané ako podnecovanie k nenávisti.

Prejavy mizogýnie

Medzi rôznymi prejavmi mizogýnie na internete, zistenými úradmi ZIT a BKA, boli napríklad príspevky, v ktorých boli ženy ohovárané a urážané sexualizovaným spôsobom alebo ich verejne povzbudzovali, aby poslali fotografie nahého tela. Úrady tiež objavili príspevky obhajujúce znásilnenie či sexuálne napadnutie alebo také, ktoré verejne šírili videá zachytávajúce mučenie a vraždy. Pojem mizogýnia všeobecne označuje odpor, pohŕdanie, nenávisť, alebo predsudky voči ženám.

Viac o téme: ŽenyZločinyInternet NemeckoMizogýnia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu