Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hamas nevie, koľko rukojemníkov v Pásme Gazy je ešte nažive

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Israel Defense Forces via AP)

GAZA — Palestínske radikálne hnutie Hamas nevie, koľko rukojemníkov unesených z územia Izraela do Pásma Gazy 7. októbra minulého roka je stále nažive.

"Nevieme presne, kto z rukojemníkov je živý alebo mŕtvy, kto zomrel útokov alebo hladu," uviedol pre AFP z egyptskej Káhiry vysoko postavený predstaviteľ Hamasu Básím Naím. Dodal, že rukojemníci sú v moci viacerých skupín na mnohých miestach Pásma Gazy.Naím, bývalý minister zdravotníctva v Pásme Gazy, ďalej podotkol, že "je potrebné prímerie, aby sme túto otázku mohli preveriť".

archívne video

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Otázka rukojemníkov je stredobodom rokovaní o prímerí v Pásme Gazy, ktoré prebiehajú v Káhire, pripomína AFP. Katarskí a egyptskí sprostredkovatelia tam druhý deň rokovali so zástupcami Spojených štátov i Hamasu.Izraelská vláda odmietla na rokovania do Káhiry vyslať svoju delegáciu s tým, že nedostala od Hamasu zoznam žijúcich rukojemníkov.

Podľa Naíma však podrobnosti o stave väzňov neboli spomenuté v žiadnych dokumentoch alebo návrhoch, o ktorých sa rokovalo.Počas útoku palestínskych militantov bolo do Pásma Gazy z Izraela zavlečených približne 250 rukojemníkov. Podľa izraelských predstaviteľov sa ich tam stále nachádza 130, no o 31 sa predpokladá, že už nežijú.Hamas v piatok oznámil, že v dôsledku izraelskej vojenskej operácie zahynulo ďalších sedem rukojemníkov. Podľa AFP túto informáciu nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Viac o téme: RukojemníciIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu