Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Harrisová vyzvala na prímerie v Pásme Gazy: Izraelský premiér žiada ústupky od Hamasu v novej dohode

Kamila Harrisová
Kamila Harrisová (Zdroj: SITA/AP Photo/Mike Stewart)

WASHINGTON/TEL AVIV - Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v nedeľu vyzvala na okamžité prímerie v Pásme Gazy a dôrazne naliehala na Izrael, aby povolil väčšie dodávky pomoci do palestínskej enklávy na zmiernenie "humanitárnej katastrofy" a neľudských podmienok, ktorým čelia Palestínčania. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Reuters.

"Vzhľadom na nesmierny rozsah utrpenia v Gaze je potrebné okamžite uzavrieť dohodu o prímerí aspoň na najbližších šesť týždňov, ktorá je v súčasnosti na stole," povedala Harrisová. Zároveň vyzvala hnutie Hamas, aby súhlasilo s dohodou a prepustilo rukojemníkov zajatých počas útoku zo 7. októbra.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Ľudia v Gaze hladujú. Podmienky sú neľudské a naša spoločná ľudskosť nás núti konať... Izraelská vláda musí urobiť viac pre výrazné zvýšenie prílevu pomoci. Žiadne výhovorky," uviedla. Podľa jej slov "musí Izrael otvoriť nové hraničné priechody" a "nesmie zavádzať žiadne zbytočné obmedzenia na poskytovanie pomoci".

Išlo dosiaľ o jedno z najostrejších vyjadrení amerického predstaviteľa smerom k Izraelu týkajúce sa zlepšenia podmienok v Pásme Gazy, všíma si Reuters. Izrael v nedeľu bojkotoval rokovania v Káhire o novej dohode o prímerí po tom, ako Hamas odmietol jeho požiadavku na predloženie úplného zoznamu rukojemníkov, ktorí sú stále nažive, napísal spravodajský web The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na nemenovaného vládneho úradníka.

"Hamas tvrdí, že chce prímerie. Dohoda je na stole... Uzavrime prímerie. Spojme rukojemníkov s ich rodinami. A poskytnime okamžitú pomoc obyvateľom Gazy," dodala americká viceprezidentka.

Izrael nebude kapitulovať pred bludnými požiadavkami Hamasu, tvrdí Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyzval palestínske hnutie Hamas, aby pred ďalšími rokovaniami o novej dohode o prímerí a prepustení rukojemníkov urobilo ústupky. Informuje o tom Informuje agentúra DPA.

"Vyvíjame veľké úsilie, aby sme uspeli, ale jedna vec je jasná – nebudeme kapitulovať pred bludnými požiadavkami Hamasu," povedal Netanjahu v Tel Avive. Izraelská delegácia v nedeľu neodcestovala do Káhiry na rokovania o novej dohode o prímerí. Izrael sa tak rozhodol po tom, čo Hamas odmietol jeho požiadavku na predloženie úplného zoznamu rukojemníkov, ktorí sú stále nažive. Delegácia palestínskeho hnutia bola v egyptskej metropole prítomná.

Izrael požadoval stanovenie počtu palestínskych väzňov

Podľa Netanjahua je príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, či bude v najbližších dňoch vytvorený pevný rámec pre novú dohodu. Izrael tiež požadoval, aby Hamas stanovil počet palestínskych väzňov, ktorých by Izrael musel prepustiť za každého oslobodeného rukojemníka.

Izraelský premiér tvrdí, že zatiaľ nedostal uspokojivé odpovede na izraelské obavy. Zároveň odmietol "medzinárodný tlak na ukončenie vojny" v Pásme Gazy skôr, ako Izrael dosiahne všetky svoje ciele. S dohodou alebo bez nej, "budeme bojovať až do úplného víťazstva," vyhlásil.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí a najmenej 250 ďalších bolo podľa izraelských úradov unesených. Odvetné kroky izraelskej armády v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadali už viac ako 30-tisíc obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze. Hamas prepustil 105 rukojemníkov na konci novembra v rámci týždňového prímeria, ktoré sprostredkoval Katar. Izrael výmenou za to oslobodil 240 Palestínčanov z izraelských väzníc.

Viac o téme: PrímerieIzraelBenjamin NetanjahuHamasPásmo GazyKamila Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu