Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Na Navaľného pohreb prišlo viac ako 16-tisíc ľudí: V Odese vyhlásili deň smútku

 Na Navaľného pohreb prišlo viac ako 16-tisíc ľudí Zobraziť galériu (4)
Na Navaľného pohreb prišlo viac ako 16-tisíc ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Administratíva Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny vyhlásila nedeľu 3. marca za deň smútku za obete sobotňajšieho útoku ruského dronu na Odesu. Podľa najnovšej bilancie o život pri ňom prišli najmenej štyria ľudia. Medzi obeťami je aj trojročný chlapec - nie trojmesačný, ako úrady uvádzali pôvodne, informovala britská stanica BBC. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 736

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 736 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 „Politické hry“ spojencov obmedzujú obranu Ukrajiny, hovorí Zelenskyj po útoku v Odese.

20:05 Žena a jej trojmesačný syn boli medzi obeťami, ktorých telá záchranári vytiahli z trosiek v Odese po ruskom útoku v noci nadnes.

19:18 Ruský útok zabil človeka v Záporožskej oblasti.

19:00 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila druhý ruský Su-34 v priebehu jediného dňa.

18:00 Podľa správ ruských médií zaútočili drony na prístav Bronka v Petrohrade.

17:00 Na rozlúčke s Alexejom Navaľným v Moskve sa zúčastnilo najmenej 16,5 tisíca ľudí.

16:25 Rusko pravdepodobne uzemní svoju flotilu lietadiel A-50.

15:50 Autá s ruskými poznávacími značkami musia Litvu opustiť do 11. marca, inak budú skonfiškované.

15:00 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj naznačil, že vymení niektorých vojenských veliteľov na východnom fronte. Napísal to ruskojazyčný server BBC s odvolaním sa na príspevok, ktorý dnes Syrskyj zverejnil na sieti Telegram. Generálplukovník v ňom hodnotí prácu ukrajinskej armády v súvislosti s napätou situáciou najmä v okolí mesta Avdijivka, z ktorého sa museli ukrajinskí vojaci stiahnuť pod náporom ruskej armády.

14:11 Strímovacie služby v Rusku už vo svojej ponuke nemajú klip piesne s názvom Teraz ďaleko odtiaľto, ktorá je zrejme venovaná pamiatke ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Ako v sobotu informovala britská stanica BBC, skladba, ktorej spoluautorom a interpretom je spevák Vasia Oblomov, zmizla zo siete VKontakte i Yandex.Music a v Rusku si ju nemožno vypočuť ani na platforme YouTube.

13:55 Administratíva Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny vyhlásila nedeľu 3. marca za deň smútku za obete sobotňajšieho útoku ruského dronu na Odesu. Podľa najnovšej bilancie o život pri ňom prišli najmenej štyria ľudia. Medzi obeťami je aj trojročný chlapec - nie trojmesačný, ako úrady uvádzali pôvodne, informovala britská stanica BBC.

13:50 V Moskve sa pri hrobe Alexeja Navaľného opäť vytvoril rad.

13:25 Firmy na Ukrajine zápasia s čoraz väčšími problémami. A najťažšie na tom je, že nemajú nástroje na to, aby ich mohli riešiť. Informuje správa Reuters. Nemecký reťazec supermarketov Metro a jeho 3400 zamestnancov na Ukrajine tvrdo pracovali na tom, aby sa ich podnikanie vrátilo tam, kde bolo pred začiatkom ruskej invázie pred dvoma rokmi.

13:05 Nahrávka z diskusie predstaviteľov nemeckej armády o vojne na Ukrajine, ktorú v piatok zverejnili na ruských sociálnych médiách, je autentická. Uviedla to v sobotu agentúra DPA, ktorá s odvolaním sa na nemenované zdroje zároveň potvrdila, že sa videokonferencia, na ktorej diskusia zaznela, skutočne odohrala.

13:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 2. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

12:47 Súdy v niektorých regiónoch Ruska označili meno politika Alexeja Navaľného za extrémistický symbol. Na základe tejto klasifikácie už nad opozičnými aktivistami vyniesli aj tresty odňatia slobody.

12:25 AFU úspešne zneškodnila elitnú ruskú útočnú skupinu. Okupanti sa pokúsili o útok v smere Avdiivka, no ukrajinskí obrancovia podporovaní dronmi a americkými vozidlami Bradley nielenže zničili útočníkov, ale aj ich techniku.

11:52 Medzi obeťami ruského dronového útoku, ktorému bolo v noci na sobotu vystavené juhoukrajinské mesto Odesa, je aj trojmesačné dieťa. Podľa britskej stanice BBC to v sobotu potvrdili miestne úrady, ktoré dodali, že podľa aktualizovaných zistení o život prišli  tri osoby vrátane spomínaného trojmesačného chlapčeka. Jeho matku stále hľadajú pod ruinami bytového domu polozrúteného po náraze samovražedného dronu. 

11:38 Nemecké ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že preveruje správy o možnom odpočúvaní dôvernej videokonferencie tamojšej armády o vojne na Ukrajine po tom, čo zvuková nahrávka z nej bola zverejnená na ruských sociálnych médiách. Informuje agentúra AFP.

11:28 V deň pohrebu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného bolo v rôznych mestách Ruska zadržaných viac ako 100 ľudí. V sobotu o tom informovala britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na údaje ľudskoprávneho projektu OVD-Info monitorujúceho počty zadržaných počas protestov a poskytujúceho im právnu pomoc.

11:10 Ruské bezpilotné lietadlo zaútočilo na obytný dom v Odese, zničilo 18 bytov a spôsobilo smrť troch ľudí, desať ďalších bolo zranených.

10:35 K hrobu na Borisovskom cintoríne v Moskve, kde bol v piatok pochovaný ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, prichádzajú ľudia s kvetmi aj v sobotu. S odvolaním sa na sociálne siete v Rusku o tom informovala britská stanica BBC.

10:00 Ľudia naďalej nosia kvety na Navaľného hrob 2. marca ráno.

9:30 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v sobotu avizoval personálne zmeny na postoch veliteľov brigád na východnom fronte. V príspevku na platforme Telegram Syrskyj objasnil, že ide o veliteľov, ktorých konanie ohrozuje životy a zdravie podriadených.

8:50 Ukrajinské ozbrojené sily v noci na sobotu zneškodnili 14 zo 17 dronov, ktoré do útoku vyslala ruská armáda. S odvolaním sa na rannú zvodku generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl o tom v sobotu informovala britská stanica BBC.

8:10 V bytovom dome v ruskom  meste Petrohrad došlo v sobotu ráno k výbuchu. Ako informovali miestne médiá, budovu pred tým pravdepodobne zasiahol dron. Správu o tom priniesla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).Podľa diskutérov na platforme Telegram cieľom dronu mohol byť ropný sklad Ručji, ktorý sa nachádza neďaleko.

7:35 Bulharsko prestane dovážať ruskú ropu. Bulharsko tento týždeň zastavilo dovoz ruskej ropy v rámci zákazu Európskej únie na ruskú ropu, čím sa ukončila dvojročná výnimka z embarga, informoval 1. marca bulharský spravodajský portál BGNES.

7:00 Severná Kórea zrejme prestala dodávať muníciu do Ruska.  Severokórejské nákladné lode neplavili do Ruska už tri týždne, píše sa v publikácii „NK Pro“.

6:15 Paniku, ktorá vlani na jeseň postihla Francúzsko v súvislosti s výskytom ploštíc, umocnili dezinformácie šírené na sociálnych sieťach účtami s prepojeniami na Rusko. V piatok to uviedol francúzsky minister pre európske záležitosti Jean-Noël Barrot, informuje agentúra AFP.

6:00 Švajčiarsko sa rozhodlo pripojiť k 13. balíku sankcií EÚ voči Rusku. Tento krok je reakciou na pokračujúcu vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine za posledné dva roky.

"Trojročný chlapec utrpel odreniny nohy a je pod lekárskym dohľadom," uviedol gubernátor oblasti Oleg Kiper, dodajúc, že šesť ďalších osôb bolo zranených. V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny dron podľa polície zasiahol dom v dedine Velikij Burluk pri Kupiansku, spôsobil požiar a zabil staršieho muža."Z trosiek sa podarilo vytiahnuť 76-ročného majiteľa domu," uviedla polícia, dodajúc, že dom bol kompletne zničený. Policajti evakuovali staršiu ženu zo susedného domu.

Úrady mesta Charkov uviedli, že ďalší útok dronom zničil niekoľko vozidiel a obytných budov, no neboli hlásené žiadne obete na životoch. Smrteľné útoky prišli v čase, keď boli vydané výstrahy pred leteckými útokmi pre oblasti na východe Ukrajiny, pričom ukrajinské vojenské letectvo zaregistrovalo viacero skupín dronov typu Shahed vyrobených v Iráne. 

Macron ocenil odvahu Rusov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok ocenil odvahu Rusov, ktorí si prišli uctiť zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného počas jeho pohrebu v Moskve. Informuje agentúra AFP.

"Prísť a prejaviť úctu Alexejovi Navaľnému si vyžadovalo odvahu," uviedol Macron na sociálnej sieti X a dodal, že tisíce Rusov tak urobili. "Je to jeho odkaz," dodal prezident. Ruská polícia zadržala v piatok na území krajiny najmenej 131 ľudí, ktorí si na pietnych akciách uctili zosnulého opozičného lídra, vyplýva z údajov ľudskoprávnej organizácie OVD-Info.

Navaľnyj patril k najostrejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režimu. Podľa ruských úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore Polárny vlk v obci Charp za polárnym kruhom. Úrady tvrdia, že politik zomrel prirodzenou smrťou. Niekoľko dní pred úmrtím ho už po 27. raz od začiatku výkonu trestu poslali do trestnej cely. Politikovi priaznivci sú presvedčení, že ho zavraždili.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaAlexej NavaľnýVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu