Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajinci nie sú malicherní, Ficove slová k vojne v Kyjeve neriešili, tvrdí Pellegrini

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predstavitelia ukrajinského parlamentu podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho nevyvodzovali žiadne dôsledky z výrokov slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že v Kyjeve nie je vojna. Povedal to po rokovaní na parlamentnom samite Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

archívne video

Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády 11. apríla bude v Michalovciach, avizuje premiér Fico (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Nie sú takí malicherní, aby nejaké dve slová, ktoré človek použije v rýchlosti ako reakciu, možno nie úplne vhodne, aby z toho vyvodzovali nejaký dôsledok, vôbec nie. Naopak," povedal Pellegrini s tým, že predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc a prístup vlády v tých oblastiach, na ktorých sa dohodli predsedovia vlády SR a Ukrajiny.

Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom  (Zdroj: Úrad vlády SR)

"Ja som pána predsedu informoval, že Slovensko vyčerpalo svoje vojenské možnosti, takže bude pokračovať v tých oblastiach, o ktorých sme hovorili dávno - demilitarizácia, respektíve odmínovanie, aby som bol presný, humanitárna pomoc, technická pomoc, asistencia Ukrajine pri prístupových rokovaniach," uviedol predseda NR SR.

Ukrajinci nie sú malicherní, Ficove slová k vojne v Kyjeve neriešili (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Doplnil, že pokračovať budú aj všetky komerčné dodávky a zvýšená produkcia munície na Slovensku pre Ukrajinu. "Myslím si, že to bolo veľmi priateľské a srdečné rokovanie," dodal Pellegrini. Fico pred plánovaným stretnutím s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode koncom januára dostal na tlačovej konferencii otázku, či nechce ísť do Kyjeva a vidieť tam vojnu osobne. Odpovedal, že v Kyjeve vojna nie je a "je tam absolútne normálny život". Vysvetlil, že ozbrojený konflikt je lokalizovaný na východe a juhovýchode Ukrajiny.

Je mi ľúto, že SR kritizujú za výzvy na mierové rokovania, tvrdí Pellegrini

Predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu je ľúto, že Slovensko čelí kritike, lebo "si dovolí" hovoriť o potrebe aspoň sa pokúsiť vyvolať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. Vyhlásil to po skončení parlamentného summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe. Dodal, že ak sa do fungovania V4 začnú vnášať rozpory v dôsledku iných pohľadov vlád na určité veci, je to začiatok jej konca.

Viac o téme: Robert FicoUkrajinaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu