Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Kauza uniknutej nahrávky: Putin proti nám vedie informačnú vojnu, tvrdí Nemecko

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili v noci na nedeľu nad polostrovom Krym okupovaným Ruskom 38 ukrajinských dronov.Informuje správa ruskojazyčného vysielania televízie BBC odvolávajúceho sa na správu agentúry RIA Novosti. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 737

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 737 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:41 V Odese sa po útoku ruského dronu končia záchranné operácie, pri ktorých zahynulo 12 ľudí vrátane 5 detí. Pátracie a záchranné operácie v obytnom dome zasiahnutom 2. marca pri útoku ruského dronu sa skončili dnes okolo 21.00 h miestneho času, uviedlo ministerstvo vnútra.

21:09 Turecký minister zahraničných vecí hovorí, že "je čas začať dialóg o prímerí" na Ukrajine.

19:47 Dve deti zabité pri ruskom útoku sa našli mŕtve pod troskami v Odese. Telo brata a sestry vo veku 10 a 8 rokov, ktorí zahynuli pri ruskom útoku na Odesu 2. marca, sa našlo pod troskami bytového domu zasiahnutého dronom, uviedol dnes guvernér Oleh Kiper.

18:57 V mesiaci február prišlo na Ukrajine o život alebo utrpelo zranenia denne viac ruských vojakov ako kedykoľvek predtým od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovších odhadov britských tajných služieb, o ktorých v nedeľu informovala agentúra DPA.

17:50 Ukrajinská vláda dosiahla dohodu s americkou technologickou spoločnosťou Palantir o urýchlení odmínovania pomocou umelej inteligencie. Dohoda zahŕňa digitalizáciu odmínovacích operácií a automatizáciu procesov, uvádza sa v tlačovej správe ministerstva hospodárstva. 

17:44 Ruský prezident Vladimir Putin sa zverejnením odpočúvaného rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckého letectva o Ukrajine snaží zasiať v krajine rozkol, uviedol v nedeľu nemecký minister obrany Boris Pistorius. Informuje agentúra DPA a AFP.

"Je to o využití tejto nahrávky na našu destabilizáciu a znepokojenie," podotkol Pistorius. Zároveň uviedol, že ide o "hybridný útok Ruska" a vyjadril nádej, že "Putinovi sa to nepodarí". "Je to súčasť informačnej vojny, ktorú Putin (proti nám) vedie," povedal nemecký minister obrany v Berlíne. "Ide o rozkol. Ide o to, aby bola podkopaná naša jednota. A preto by sme na to mali reagovať obzvlášť obozretne, avšak nemenej odhodlane," dodal.

17:33 Žena zranená pri útoku dronom v Odese 23. februára zomrela v nemocnici, informoval miestny guvernér. Žena mala 61 rokov. Pôvodne sa uvádzalo, že pri útoku zahynul jeden človek a traja ďalší boli zranení.

16:10 Priemerný počet denných ruských strát dosiahol vo februári nové maximum. Priemerný počet odhadovaných ruských strát vo februári bol približne 983 denne, napísalo britské ministerstvo obrany vo svojej aktualizácii z dnešného dňa.

16:08 Na mieste útoku bezpilotného lietadla, ktorý 2. marca zasiahol obytný dom v Odese a zabil najmenej 10 ľudí, sa už našli tri mŕtve deti.

15:00 Ruské sily v noci na dnes ostreľovali dedinu Poniativka, pričom zabili 58-ročného civilistu, informoval gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

14:57 Po strate 13 lietadiel vo februári sa ruská letecká aktivita znížila, uviedol dnes pre Ukrajinskú pravdu hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat.

14:01 Pápež František počas tradičnej modlitby Anjel Pána vo Vatikáne v nedeľu opätovne naliehavo vyzval na mier vo svete, pričom spomenul Blízky východ i Ukrajinu, informuje TASR podľa agentúry APA.

13:30 Pred vchodom na Borisovský cintorín v Moskve, kde bol v piatok pochovaný ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, sa aj v nedeľu vytvára rad ľudí, ktorí chcú na jeho hrob položiť kvety a symbolicky sa s ním rozlúčiť. 

13:25 Rusko a Čína sa zhodli na tom, že je potrebné, aby sa Moskva zúčastnila na ukrajinských rozhovoroch. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že politické a diplomatické urovnania sú nemožné bez zapojenia Moskvy do ukrajinských rozhovorov.

12:52 Ruský úrad na kontrolu médií (Roskomnadzor) zablokoval prístup na webovú stránku kampane nazvanej "Napoludnie proti Putinovi", ktorú krátko pred svojou smrťou vo väzenskom tábore podporil aj opozičný politik Alexej Navaľnyj. V nedeľu o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že na to upozornila proopozičná iniciatíva Roskomsvoboda.

12:05 Počet obetí sobotňajšieho dronového útouk na juhoukrajinské mesto Odesa sa zvýšil na desať: vedľa tela deviatej osoby - ženy - bolo v nedeľu nájdené telo dieťaťa. Informoval o tom veliteľ polície v Odese Oleh Kiper. Dodal, že ide o osemmesačné dieťa, ktorá sa žena - zrejme jeho matka - snažila chrániť vlastným telom. "Našli ich v pevnom objatí," uviedla záchranná služba podľa agentúry AFP.

12:00 Ruské úrady v nedeľu oznámili, že vo väčšinovo moslimskej kaukazskej republike Ingušsko zabili šesť podozrivých bojovníkov džihádistickej skupiny Islamský štát (IS). Informuje agentúra AFP.

11:10 "Aby mala Ukrajina všetky potrebné zdroje na svoje víťazstvo, potom musí vyhrať aj ukrajinský tovar, ukrajinské služby, ukrajinská spotreba a ukrajinský export," povedal prezident Zelenskyj na fóre "Made in Ukraine" 26. februára.

10:30 Čínsky veľvyslanec navštívil Moskvu a diskutoval o Ukrajine s Lavrovovým zástupcom Čínsky osobitný vyslanec Li Hui navštívil Moskvu 2. marca. Stretol sa s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Michailom Galuzinom.

10:00 Na okupovaný Krym v noci zaútočili drony.  Ruské úrady tvrdia, že všetkých 38 UAV bolo zostrelených, zatiaľ čo miestni tvrdia, že Ukrajina sa zamerala na ropný sklad vo Feodosii.

9:30 Druhý deň po pohrebe Alexeja Navaľného. Ľudia mu naďalej nosia kvety na hrob.

9:00 Všetkých šesť smerov na hraniciach Ukrajiny s Poľskom je zablokovaných, v rade čaká 2,4 tisíca kamiónov.

8:15 Sobotňajší dronový útok na juhoukrajinské mesto Odesa si podľa najnovšej bilancie vyžiadal najmenej deväť obetí. Informovala o tom v nedeľu britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na vyhlásenie ukrajinskej záchrannej služby.

7:25 Prepravu na Krymskom moste prerušili správy o výbuchoch. Úrady zablokovali dopravu na moste okolo 3:40 miestneho času. Miestne televízne kanály skôr v noci uviedli, že obyvatelia počuli výbuchy v blízkosti ropného skladu vo Feodosii.

6:50 Na rozlúčke s Alexejom Navaľným v Moskve sa zúčastnilo najmenej 16,5 tisíc ľudí.

6:30 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila druhý ruský Su-34 v priebehu jediného dňa.

6:00 Podľa správ ruských médií zaútočili drony na prístav Bronka v Petrohrade.  Miestny guvernér uviedol, že detekčné a potláčacie systémy sú v pohotovosti.

"Dnes v noci bol zastavený pokus kyjevského režimu o vykonanie teroristického útoku 38 bezpilotnými lietadlami na objekty na území Ruskej federácie. Všetky ukrajinské bezpilotné lietadlá zničili systémy protivzdušnej obrany nad územím Krymskej republiky," uviedlo ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram.

Oleg Krjučkov, poradca Moskvou dosadeného guvernéra Krymu Sergeja Aksionova pre informačnú politiku, predtým na Telegrame uviedol, že na Krymskom moste spájajúcom polostrov s pevninským Ruskom bola na dve hodiny pozastavená doprava. V telegramových skupinách sa objavili informácie o výbuchoch v blízkosti ropného skladu pri krymskom meste Feodosija. Oficiálne miesta sa k týmto správam nevyjadrili.

Moskva hlási zničenie dvoch ukrajinských dronov

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že protivzdušná obrana zničila dva ukrajinské drony nad Leningradskou a Belgorodskou oblasťou. Z miest nehlásili žiadne škody ani obete. Informuje správa agentúry Reuters.

Gubernátor Leningradskej oblasti Alexandr Drozdenko v aplikácii Telegram uviedol, že "vzdušné ciele" boli zasiahnuté nad vodami a pobrežím Fínskeho zálivu. Podľa neho nedošlo k žiadnym obetiam alebo škodám.

Podľa ruského rezortu obrany sa ukrajinské sily pokúsili podniknúť útok pomocou bezpilotných lietadiel nad Leningradskou oblasťou a samostatne nad Belgorodskou oblasťou. Viačeslav Gladkov, gubernátor Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, v sobotu informoval, že nad dvoma dedinami boli zostrelené dva drony. Ani on však nehlásil žiadne obete či škody.

Ruská agentúra TASS podľa Reuters citovala nemenovaných predstaviteľov, podľa ktorých došlo k dočasnému prerušeniu prevádzky na letisku Pulkovo v Petrohrade, ale že žiaden let nemal meškanie. Podľa TASS nebola ovplyvnená ani premávka lodí v neďalekom prístave Bronka. Údaje aplikácie MarineTraffic však ukazovali, že v ňom kotví len jedna turecká loď.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu