Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Izraelské sily rozširujú svoje operácie v meste Gaza

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/(AP Photo/Leo Correa)

TEL AVIV - Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že rozšírili svoju operáciu v meste Gaza a pozemné jednotky podporované letectvom sa vo štvrti Zejtún zapojili do bojov s palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Izraelské sily sa zameriavali aj na zariadenia Hamasu v tejto južnej časti mesta, uviedli IDF v utorkovom vyhlásení. IDF doteraz objavili miesto na výrobu zbraní, sklad zbraní, zariadenia na odpaľovanie rakiet a vojenské vybavenie. Vo vyhlásení sa uvádza, že izraelské sily narazili aj na skupinu bojovníkov Hamasu pri vchode do tunela, šachtu zničili a radikálov zabili. Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Izraelská armáda začala vojenskú kampaň v Pásme Gazy po brutálnych útokoch Hamasu a ďalších palestínskych militantných skupín 7. októbra 2023, pri ktorých zahynulo približne 1200 ľudí a zhruba 250 ďalších osôb militanti uniesli. Podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, bolo doteraz v bojoch zabitých 29.878 Palestínčanov a 70.215 ďalších utrpelo zranenia. Za uplynulých 25 hodín tam zahynulo 96 ľudí a 172 bolo zranených.

Vyjednávači USA, Egypta a Kataru pracujú na rámcovej dohode, na základe ktorej by hnutie Hamas prepustilo časť z desiatok rukojemníkov výmenou za prepustenie palestínskych väzňov a zastavenie bojov na šesť týždňov. Počas víkendu sa v Paríži stretli zástupcovia niekoľkých strán bez Hamasu a "dohodli sa na hrubých obrysoch dohody o zajatcoch pre dočasné prímerie", vyhlásil v nedeľu poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Egyptskí, americkí a katarskí zástupcovia sa v nedeľu stretli na rokovaniach v Dauhe, na ktorých sa zúčastnili aj zástupcovia Hamasu a Izraela, uviedli egyptské štátne médiá.

Viac o téme: OperácieIzraelGazaPalestínčaniaIDF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu