Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Historický zvrat! Koniec spojenectva Ruska a Izraelu: Na pôde OSN kritizoval Moskvu, poskytne ochranu Ukrajine

Gilad Erdan počas vystúpenia na VZ OSN
Gilad Erdan počas vystúpenia na VZ OSN (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)

JERUZALEM - Izrael poskytne Ukrajine systém včasného varovania pred raketami ako súčasť balíka pomoci pre Kyjev, keďže odsúdil agresiu zo strany Ruska.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan v pondelok na Valnom zhromaždení OSN povedal, že jeho krajina poskytla Ukrajine humanitárnu pomoc od začiatku rozsiahlej invázie Vladimíra Putina, pretože to bola „morálna vec, ktorú bolo treba urobiť“.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 734 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗС /General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Pri porovnaní ruských akcií na Ukrajine s útokmi militantnej skupiny Hamas na Izrael zo 7. októbra Erdan povedal, že jeho krajina presne vie, aké to je byť agresívne napadnutý.Súčasne kritizoval "paralyzovanú" OSN za to, že neodsúdila masaker, ktorý predchádzal vojne v Gaze.

"Obe naše krajiny - Ukrajina a Izrael - bojujú v boji o naše prežitie," povedal Erdan, keď ponúkal 100 miliónov ton humanitárnej pomoci, ktorú Izrael poskytol Kyjevu v prvých týždňoch vojny.

"Štát Izrael bude vždy oddaný ukrajinskej suverenite a územnej celistvosti," povedal a povedal zhromaždeniu, že jeho krajina "pracuje na tom, aby poskytla Ukrajine systémy včasného varovania, aby zachránila životy civilistov pred nevyberanými ruskými raketovými a bezpilotnými útokmi".

Dodal, že Rusko bude hostiť delegáciu Hamasu v Moskve, čím sa stane „jedným z mála miest mimo Blízkeho východu, kde teroristov Hamasu a húsijských džihádistov privítajú s červeným kobercom aj po tom, čo sa stalo 7. októbra“.

Používatelia sociálnych sietí si všimli, že Erdanove komentáre signalizovali posun v pozícii Izraela, ktorý sa na začiatku rozsiahlej invázie Vladimíra Putina snažil zachovať neutrálny postoj a udržiavať vzťahy s Ukrajinou aj Ruskom.

"Zaujímavé. Izrael bol medzi Ruskom a Ukrajinou skôr neutrálny, takže toto je veľká pozitívna zmena. Prekvapivé, že k tomu nedošlo skôr," napísal ekonóm a autor Anders Aslund na X.

"Výnimočné!" napísal proukrajinský užívateľ X, ktorý píše o vojne. "Môžete si byť istí, že tento prejav prichádza v koordinácii s izraelským premiérom. Jasne znamená koniec vzťahu medzi Putinom a (Benjaminom) Netanjahuom," píše sa v príspevku.

The Jerusalem Post informoval, že Izrael je znepokojený rastúcou spoluprácou medzi Ruskom a Iránom, ktorý dodáva Moskve drony na zacielenie na ukrajinskú infraštruktúru.

Skupiny na Blízkom východe napojené na Teherán, ako Hamas, Hizballáh a Húsíovia v Jemene, tiež zintenzívnili svoje útoky na Izrael v dôsledku vojny v Gaze, čo viedlo Izrael k ochladeniu rusko-izraelských vzťahov a zároveň k posilneniu vzťahov s Ukrajinou, poznamenal denník.

Viac o téme: RuskoOSNUkrajinaIzraelGilad Erdan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu