Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozí vypuknutie ďalšej vojny? Veľké varovanie USA dvoch štátov: Treba ju odvrátiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON- Spojené štáty upozornili v utorok na pôde OSN Rwandu a Konžskú demokratickú republiku (KDR), že sú na pokraji vojny a je potrebné to zvrátiť. Spravili tak v čase rastúceho napätia medzi týmito dvoma africkými krajinami, informuje správa z agentúry AFP.

Kinshasa, OSN a západné krajiny tvrdia, že Rwanda podporuje povstalecké skupiny aktívne v KDR v snahe získať kontrolu nad prírodnými zdrojmi v regióne. Rwanda tieto obvinenia popiera. Po niekoľkým mesiacoch pokoja v januári opäť vypukli boje v okolí mesta Goma, ktoré je metropolou konžskej provincie Severné Kivu.

archívne video

Heger na summite EÚ-Afrika o rokovaniach s Rwandou a Ghanou (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Americký vyslanec v OSN Robert Wood vyzval strany konfliktu a regionálnych aktérov na obnovenie mierového procesu. "Diplomatické snahy a nie vojenský konflikt sú jedinou cestou pre vyjednanie riešenia a udržateľného mieru," uviedol Wood na mimoriadnom zasadnutí týkajúcom sa KDR.

Po rokoch nečinnosti sa povstalecké hnutie M23 koncom roka 2021 opäť v KDR chopilo zbraní a získalo pod kontrolu rozsiahle územia provincie Severné Kivu. Regionálna metropola Goma, ktorá leží pri jazere Kivu a hraniciach s Rwandou, je od začiatku februára v podstate odrezaná od zvyšku KDR.

Armádu KDR pritom podporuje množstvo miestnych ozbrojených skupín, dve zahraničné súkromné vojenské spoločnosti, prítomnosť mierovej misie OSN a vojaci z Juhoafrického rozvojového spoločenstva (SADC).

Viac o téme: VojnaHrozbaŠtátyVypuknutieUSAAfrikaRwandaKonžská demokratická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu