Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rakúsko nakúpilo 225 obrnených vozidiel Pandur pre ozbrojené zložky

Bojové obrnené vozidlo Pandur
Bojové obrnené vozidlo Pandur (Zdroj: AČR)

VIEDEŇ - Rakúske ozbrojené sily pokračujú s vyzbrojovaním. Tamojšia ministerka obrany Klaudia Tannerová oznámila nákup ďalších 225 obrnených transportérov Pandur Evolution za 1,8 miliardy eur.

Tannerová o nákupe informovala na tlačovej konferencii po podpise kontraktu so zbrojárskou spoločnosťou General Dynamics European Land Systems vo Viedni.Rakúsky kancelár Karl Nehammer vysvetlil, že proces zbrojenia má napraviť chyby z minulosti. Podľa DPA ide o najväčší balík pre pozemné sily za posledných 20 rokov."Musíme zaistiť, aby neutralita zostala dôveryhodne obhájiteľná," dodal Nehammer s tým, že do výroby obrnených vozidiel je zapojených vyše 200 rakúskych spoločností, čím zdôraznil ekonomický dosah kúpy.

Podľa rakúskej armády sú transportéry Pandur Evolution odolné voči šrapnelom a mínam či paľbe zo strelných zbraní. Sú charakteristické mobilitou a vysokou rýchlosťou a používa ich pechota. Krajina má v súčasnosti k dispozícii viac ako 100 týchto vozidiel.Rakúsko nie je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi začalo výrazne posilňovať svoje ozbrojené zložky.

Viac o téme: RakúskoObrnené vozidloPandur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu