Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rakúsky minister vnútra Karner ráta s predĺžením kontrol hraníc

Gerhard Karner
Gerhard Karner (Zdroj: Profimedia)

VIEDEŇ – Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner predpokladá, že kontroly na hraniciach krajiny, zavedené v dôsledku vysokého počtu migrantov, budú predĺžené. O jeho utorkovom vyjadrení informovala tlačová agentúra APA.

Stacionárne kontroly nebude možné zrušiť, pokým nebudú "fungovať" vonkajšie hranice EÚ, uviedol Karner na tlačovej konferencii s bavorským ministrom vnútra Joachimom Herrmannom. Podľa jeho slov nemôže kontroly v súčasnosti z bezpečnostných dôvodov odvolať ani Nemecko. Herrmann kritizoval, že niektoré krajiny nedodržiavajú platné právo EÚ. Dve tretiny všetkých žiadateľov o azyl, ktorí prichádzajú do Nemecka, podľa neho nie sú predtým zaregistrované v iných štátoch Únie, cez ktoré sa do Nemecka dostali.

archívne video 

Česko chce z utorka na stredu zaviesť hraničné kontroly so Slovenskom: Reakcia premiéra Ódora (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Rakúsko aktuálne vykonáva kontroly na hraniciach s viacerými štátmi

Karner zdôraznil potrebu hraničných kontrol v "boji proti nelegálnej migrácii" a vyzdvihol výrazný pokles počtu migrantov zachytených na hranici rakúskej spolkovej krajiny Burgenland. Prevádzači podľa neho medzičasom Rakúsko "oblúkom" obchádzajú. Rakúsko aktuálne vykonáva kontroly na hraniciach s Českom, Slovenskom, Maďarskom a Slovinskom. Na hranici Nemecka a Rakúska prebiehajú stále kontroly z nemeckej strany už od jesene 2015.

Viac o téme: HraniceKontrolyMinister vnútraRakúskoGerhard Karner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu