Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Izrael tvrdí, že 18 z 24 práporov Hamasu v Pásme Gazy bolo zničených

Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy
Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy (Zdroj: TASR/AP/Adel Hana)

TEL AVIV - Izraelská armáda podľa tamojšieho ministra obrany Joava Gallanta vo vojne v Pásme Gazy zlikvidovala väčšinu vojenských divízií palestínskeho militantného hnutia Hamas. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

"V Pásme Gazy bolo 24 regionálnych práporov - 18 z nich sme eliminovali," povedal v piatok Gallant. Podľa armády má každý z týchto práporov približne 1000 členov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno uviedol, že v meste Rafah pri egyptských hraniciach sa stále nachádzajú štyri prápory Hamasu. Armáda v súčasnosti plánuje operácie v tomto meste ležiacom na juhu pobrežného regiónu, dodal Gallant.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Médiá uvádzajú, že členovia vojenskej zložky Hamasu po zničení ich práporov pokračujú v boji ako partizánske jednotky. Bunky pozostávajúce len z niekoľkých členov "vychádzajú z tunelov a útočia napríklad na izraelských vojakov". "Hneď ako sa táto vojna skončí, v Pásme Gazy už nebudú vojenské sily Hamasu," vyhlásil Gallant. "Ani Izrael, ani Hamas nebudú mať kontrolu nad Pásmom Gazy," dodal.

Plánovaná izraelská ofenzíva v Rafahu sa považuje za mimoriadne kontroverznú, keďže humanitárna situácia ľudí v danej oblasti je už teraz dramaticky zlá. Humanitárne organizácie OSN, ako aj poprední západní politici varujú pred vážnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo a vyzývajú na jeho ochranu. V meste Gaza aktuálne žije viac ako milión civilistov, z ktorých väčšinu tvoria utečenci z iných častí Pásma Gazy.

Viac o téme: IzraelHamasPásmo GazyPalestínčaniaPrápory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu