Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na útokoch v Izraeli sa podieľalo viac zamestnancov UNRWA, tvrdí izraelský minister obrany

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Izrael oznámil v piatok nové obvinenia proti Agentúre OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), keď uviedol, že vyše 30 jej zamestnancov sa podieľalo na útokoch palestínskych militantov na Izrael zo 7. októbra. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Izraelský minister obrany Joav Galant ich obvinil, že v teň deň pomáhali pri zajatí rukojemníkov a pri rabovaní izraelských komunít. Okrem toho 1468, teda 12 percent, z 13.000 zamestnancov UNRWA pracujúcich v palestínskom Pásme Gazy udržiavalo kontakty s militantnými hnutiami Hamas a Palestínsky islamský džihád (PIJ), dodal minister. Podľa Galanta bolo 185 zamestnancov UNRWA aktívnych vo vojenskom krídle Hamasu a 51 vo vojenskom krídle PIJ. UNRWA bola hlboko v štruktúrach týchto militantných hnutí a intenzívne sa zapájala do ich teroristickej činnosti, uviedol minister. Identifikoval tiež 12 zamestnancov UNRWA, ktorých Izrael už predtým obvinil z účasti na útokoch zo 7. októbra.

Tieto správy o účasti viedli mnoho západných krajín k tomu, že pozastavili financovanie UNRWA, napríklad aj veľkí darcovia ako Spojené štáty či Nemecko. Iné menšie západné štáty naopak podporu zvýšili. Generálny tajomník OSN António Guterres sľúbil úplné vyšetrenie situácie a ukončil pracovnú zmluvu s množstvom zamestnancov. UNRWA bola založená v roku 1949 a poskytuje pomoc palestínskym utečencom, pričom prevádzkuje aj vzdelávacie a zdravotnícke zariadenia. Pre agentúru pracuje vyše 30.000 ľudí, z nich okolo 13.000 len v samotnom Pásme Gazy. Táto agentúra je v regióne pokladaná za nenahraditeľnú, pretože poskytuje pomoc vyše dvom miliónom civilistov, ktorí v súčasnosti trpia následkami vojny v Pásme Gazy.

Viac o téme: IzraelVojnaUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu