Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľký PRIESKUM izraelského ľudu: Na výber boli len dve možnosti, výsledok vás prekvapí

Protesty v Izraeli Zobraziť galériu (2)
Protesty v Izraeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

JERUZALEM – Rozhovory medzi Izraelom a Hamasom prebiehajú stále len na najvyššej úrovni. Čo si však myslí o prebiehajúcej vojne obyčajný izraelský ľud? V uliciach miest sa robil prieskum, kde mali Izraelčania na výber len z dvoch otázok. Prvý raz tak mohli vyjadriť svoj názor, ako by riešili súčasnú situáciu oni.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Vojna medzi izraelskou armádou (IDF) a radikálnou teroristickou skupinou Hamas prebieha od začiatku októbra. Hamas vtedy zaútočil na kibuci v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy a doslova vyvraždil ich obyvateľov. Izrael v odvete spustil letecké bombardovanie. Rakety IDF triafali bohužiaľ aj civilné budovy. Práve školy či nemocnice používa Hamas ako sklady zbraní či operačné strediská. Okrem toho sa jeho bojovníci skrývajú za civilistov, z ktorých majú živé štíty, alebo pod zemou v sieti tunelov. 

Prieskum

Boje na chvíľu prestali, keď sa obe strany dohodli na vzájomnej výmene zajatcov. Hamas totiž počas masakry siedmeho októbra zobral do Pásma Gazy aj veľa rukojemníkov. Pri výmene sa tak dostali na slobodu právoplatne odsúdení palestínski väzni. Na druhej strane sa však nebojovalo a niektorým rodinám sa vrátili ich blízki. 

Prepustená izraelská rukojemníčka Ruth Munderová
Zobraziť galériu (2)
Prepustená izraelská rukojemníčka Ruth Munderová  (Zdroj: TASR/AP)

Vo februári sa k súčasnej situácii mohol vyjadriť aj izraelský ľud. Ako informuje The Jewish People Policy Institute (JPPI), cituje Jerusalem Post, že izraelská verejnosť by uprednostnila zvrhnutie Hamasu pred vrátením rukojemníkov. Otázka v prieskume bola priama a čisto hypotetická: "Zničiť Hamas, alebo priviesť domov rukojemníkov?"

Táto otázka bola položená izraelskej verejnosti tak, že účastníci prieskumu boli požiadaní, aby "predpokladali, že izraelskí vodcovia dospejú k záveru, že majú iba dve nasledujúce možnosti: rukojemníci budú vrátení a Hamas zostane pod kontrolou Gazy, alebo rukojemníci nebudú vrátení a Hamas prehrá."

Podľa prieskumu by sa 40 percent izraelskej populácie rozhodlo zvrhnúť Hamas, zatiaľ čo 32 percent respondentov by radšej uprednostnilo prepustenie rukojemníkov. V Izraeli žijú aj tzv. "izraelskí Arabi", ktorí sú názoru, že Izrael túto vojnu skôr nevyhrá. Izraelskej armáde plne verí 28 percent opýtaných, no 44 percent má v IDF len malú dôveru. 

Podľa prezidenta JPPI, profesora Yedida Sterna, bola vojenská operácia v Rafahu, kedy Izrael oslobodil dvoch rukojemníkov, príliš veľkým rizikom pre všetkých vyslaných vojakov IDF. "Verejnosť neverí tvrdeniu, že by sa malo urobiť čokoľvek, aby sa zajatci vrátili," dodal. 

Čoraz menšia dôvera 

Napriek zisteniam sa izraelská verejnosť stala menej optimistickou, pokiaľ ide o schopnosť krajiny vyhrať vojnu medzi Izraelom a Hamasom. Štúdia indexu ukázala pokles dôvery v porovnaní s októbrom o celých 20 percent. Vo februári bol podiel Židov, ktorí vyjadrili vysokú mieru dôvery vo víťazstvo len o niečo viac ako polovica.

Viac o téme: PrieskumTeroristiCivilistiNázorĽudHamasIzrael vo vojneThe Jewish People Policy InstituteJPPI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu