Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Medzinárodný súdny dvor zamietol žiadosť Juhoafrickej republiky o ďalšie opatrenia voči Izraelu

(Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong)

HAAG - Medzinárodný súdny dvor (MSD) zamietol v piatok žiadosť Juhoafrickej republiky (JAR) o naliehavé opatrenia na ochranu mesta Rafah v Pásme Gazy. Zdôraznil však tiež, že Izrael musí dodržiavať predošlé nariadenia. Informuje o tom agentúra AP.

Hlavný súdny orgán OSN vo vyhlásení uviedol, že nebezpečná situácia v Rafahu si vyžaduje "okamžité a účinné uskutočnenie predbežných opatrení vydaných súdom v nariadení z 26. januára 2024, ktoré sú platné pre celé Pásmo Gazy vrátane Rafahu". Nevyžaduje si však vydanie ďalších predbežných opatrení. Súd dodal, že Izrael naďalej musí plniť všetky svoje záväzky na základe dohovoru OSN o genocíde a nariadenia MSD, ku ktorému patrí zaistenie bezpečnosti Palestínčanov v Gaze.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

JAR v utorok oznámila, že požiadala MSD, aby urýchlene zvážil, či Izrael vojenskými operáciami v meste Rafah neporušil predbežné nariadenia haagskeho súdu OSN. Izrael avizoval, že v tomto meste, kam pred bojmi utieklo 1,4 milióna obyvateľov palestínskeho pásma, pripravuje pozemnú ofenzívu proti ozbrojencom hnutia Hamas.

Juhoafrická republika v decembri podala na súde OSN žalobu na Izrael s tvrdením, že vo svojej vojne proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy pácha genocídu voči Palestínčanom. MSD v januári vydal predbežné opatrenia, ktorými Izraelu nariadil urobiť všetko na zabránenie smrti Palestínčanov a ničeniu v Gaze. Žiadosti JAR, aby nariadil zastavanie vojenských operácií, súd nevyhovel. Izrael páchanie genocídy v Gaze dôrazne popiera s tým, že cieli len na militantov Hamasu a robí všetko, čo môže, aby ušetril civilistov. Vyhnúť sa civilným obetiam je podľa neho náročné, pretože taktikou Hamasu je ukrývať ozbrojencov v civilných oblastiach.

Viac o téme: ŽiadosťOSNJuhoafrická republikaIzraelRafahMedzinárodný súdny dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu