Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Španielsko oznámilo ďalšiu pomoc pre agentúru UNRWA vo výške 20 miliónov eur

Pracovníci UNRWA
Pracovníci UNRWA (Zdroj: SITA/AP/Mohammed Zaatari)

MADRID - Španielska vláda poskytne Agentúre OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) ďalších 20 miliónov eur, oznámil vo štvrtok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

 Minister po stretnutí so šéfom UNRWA Phillipem Lazzarinim v Madride uviedol, že k rozhodnutiu španielskej vlády opätovne poskytnúť financie agentúre UNRWA viedla dramatická humanitárna situácia v Pásme Gazy.Albares prisľúbil šéfovi úradu podporu španielskej vlády "pre dôležitú prácu" tejto humanitárnej organizácie. Poskytnuté peniaze budú podľa španielskeho ministra slúžiť na zabezpečenie potravín, vzdelávania a zdravotnej starostlivosti pre tisíce palestínskych rodín.

Financovanie agentúry údajne zamýšľa obnoviť aj Kanada

Začiatkom februára Španielsko oznámilo finančnú podporu pre UNRWA vo výške 3,5 milióna eur. Viac ako tucet krajín vrátane Spojených štátov a Nemecka pritom pozastavilo financovanie agentúry. Izrael totiž obvinil desiatku zamestnancov tejto agentúry z účasti na útoku militantov Hamasu zo 7. októbra. Vyšetrovanie obvinení zatiaľ nebolo ukončené. Izrael nepredložil dokumentáciu, o ktorú požiadal vyšetrovací výbor.Financovanie agentúry údajne zamýšľa obnoviť aj Kanada.

UNRWA bola založená v roku 1949 a s viac ako 30.000 zamestnancami patrí k najväčším programom OSN. Palestínskym utečencom poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci. V súčasnosti je UNRWA považovaná za jedinú alternatívu poskytovania humanitárnej pomoci pre viac ako dva milióny civilistov trpiacich následkami izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy.

Viac o téme: PomocUtečenciŠpanielskoOSNUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu