Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súd v Prahe začne prerokovanie kauzy Čapí hnízdo: Nie je vylúčené, že v týždni rozhodne

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Bundas Engler)

PRAHA - Mestský súd v Prahe sa v stredu druhýkrát vráti na prerokovanie prípadu päťdesiatmiliónovej dotácie na stavbu multifunkčného kongresového areálu Čapí hnízdo, v ktorom čelí obžalobe predseda hnutia ANO a bývalý premiér Andrej Babiš a jeho niekdajšia poradkyňa Jana Nagyová. Vlani v januári síce oboch obžalovaných oslobodil, rozsudok ale na jeseň zrušil odvolací súd. Babiš aj Nagyová vinu od začiatku odmietajú. Hlavné pojednávanie je zatiaľ nariadené na dva dni, nie je vylúčené, že by súd mohol v prípade rozhodnúť.

Prokurátor Jaroslav Šaroch v obžalobe tvrdí, že Babiš zabezpečil na prelome rokov 2007 a 2008 vyvedenie spoločnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a predaj akcií svojim deťom a partnerke. Podľa žalobcu to urobil preto, aby spoločnosť zdanlivo spĺňala podmienky na získanie dotácie pre malé a stredné podniky. Nagyová podľa obžaloby úspešnú žiadosť o dotáciu podala. Nagyovú viní žalobca z dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov EÚ, Babiša z pomoci k dotačnému podvodu.

archívne video

Čapí hnízdo nekonkurovalo ostatným firmám Agrofertu, tvrdia znalci obhajoby (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

V stredu mestský súd plánuje vypočuť svedka navrhnutého obhajobou, ide o bývalého člena predstavenstva firmy ZZN Pelhřimov, ktorá Babišovej rodine akcie Čapího hnízda predala. Podľa hovorcu súdu Adama Weniga je tiež v pláne výsluch dvoch znalcov a vykonanie listinných dôkazov. "Plánované doplnenie dokazovania sa zatiaľ nejaví časovo príliš náročné, preto v prípade, že sa nevyskytnú zásadné komplikácie, prípadne nebudú urobené ďalšie dôkazné návrhy, ktoré by súd posúdil ako dôvodné, mohli by záverečné reči zaznieť," uviedol Wenig.

"Všetko sa bude odvíjať od priebehu hlavného pojednávania a záležať bude samozrejme aj od toho, koľko času si vyžiada porada senátu. Vo všeobecnosti môžem uviesť, že vyhlásenie rozsudku nemožno vylúčiť," doplnil hovorca. Z hlavného pojednávania sa podľa neho zatiaľ žiadny svedok ani znalec neospravedlnil, doraziť by mali aj obaja obžalovaní.

Trestný senát mestského súdu pred vyše rokom rozhodol, že sa nepreukázalo, že by Babiš s Nagyovou vyčlenili spoločnosť Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelovo preto, aby mohli požiadať o dotáciu. Odkázal predovšetkým na výsluch svedka Jána Bareša, ktorý vo svojej výpovedi vylúčil, že by úvahy o dotácii hrali úlohu pri rozhodovaní, že sa Farma Čapí hnízdo z Agrofertu vyčlení. Bareš tiež pred súdom povedal, že ho Babiš ubezpečil, že má záujem v projekte pokračovať, aj keby spoločnosť dotáciu nezískala.

Agrofert a Farma Čapí hnízdo si navzájom podľa súdu nekonkurovali

Agrofert, ktorý Babiš neskôr vložil do zverenských fondov, a Farma Čapí hnízdo si navyše podľa súdu vzájomne nekonkurovali na rovnakých či susedných trhoch, čo hrá úlohu pri posúdení prepojenosti podnikov. Aby spoločnosť Farma Čapí hnízdo nemala na dotáciu nárok, muselo by byť totiž podľa súdu preukázané pôsobenie prepojených spoločností na rovnakom či podobnom trhu.

Neprávoplatný rozsudok ale vlani v septembri zrušil odvolací Vrchný súd v Prahe. Okrem iného uviedol, že oslobodzujúci verdikt mal vady, ktoré odvolací senát nemohol sám napraviť. Postup trestného senátu pri spracovaní dôkazov bol podľa odvolacieho súdu "nepresvedčivý, nedôsledný a neúplný". Mestský súd podľa neho niektoré dôkazy pominul, k ich hodnoteniu pristupoval selektívne a nepodrobil ich komplexnému hodnoteniu. To podľa odvolacieho súdu viedlo až k "hypotetickým záverom". Napadnutý rozsudok tak obsahoval rozpory a zistenia, ktoré podľa vrchného súdu vyznievajú nelogicky.

Babiš dlhodobo tvrdí, že je kauza politicky motivovaná

Mestský súd by sa podľa odvolacieho senátu mal napríklad dôslednejšie zaoberať tým, akú mal zamýšľaný projekt ekonomickú perspektívu. Musia podľa neho znovu vypočuť spracovateľov znaleckých posudkov. Odvolací súd tiež podriadenému súdu vyčítal, že Barešovej výpovede prikladal príliš veľkú váhu a nehodnotil ju ako rovnocennú s ostatnými dôkazmi. Mestský súd podľa vrchného súdu dostatočne nevyriešil otázku, či obžalovaní účelovo vytvorili podmienky na získanie dotácie vyčlenením spoločnosti z Agrofertu. V uznesení však odvolací senát mestský súd nezaviazal ku konkrétnemu rozhodnutiu.

Babiš dlhodobo tvrdí, že je kauza politicky motivovaná, s obžalobou nesúhlasí. Vlani v novembri pripomenul, že jeho stíhanie bolo už raz zastavené a skorší najvyšší prokurátor Pavol Zeman ho následne obnovil. Verí, že mestský súd svoje predchádzajúce rozhodnutie potvrdí. Nagyová vlani označila rozhodnutie odvolacieho súdu za "veľké sklamanie", tiež je presvedčená, že súd znovu vynesie oslobodzujúce rozhodnutie.

Polícia sa prípadom zaoberala od roku 2015, Babiš s Nagyovou boli stíhaní od roku 2017. Babiša musela na stíhanie niekoľkokrát vydať Snemovňa, najprv v septembri 2017, následne v januári 2018 v novom zložení a naposledy v marci 2022. Pražský mestský súd prípad začal prvýkrát prejednávať v septembri 2022.

Viac o téme: RozhodnutieKauzaSúd Andrej BabišČapí hnízdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu