Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Exprezident Zeman absolvoval ďalšiu operáciu: Je vo VÁŽNOM stave!

(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Bývalý prezident Miloš Zeman je po štvrtkovej operácii v stabilizovanom, ale vážnom stave. Ako dlho zostane v nemocnici v pražskom Motole, nemožno teraz určiť. Nemocnica to dnes uviedla v tlačovej správe. Podľa nej bol exprezident operovaný kvôli kritickému nedokrveniu nohy, ktoré spôsobila krvná zrazenina.

archívne video 

Miloš Zeman si ako miesto rozlúčky so Slovenskom vybral Vysoké Tatry (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Bývalého prezidenta hospitalizovali vo štvrtok. Podľa serveru Blesk.cz v Motole absolvoval vyšetrenie, ktoré odhalilo komplikáciu, kvôli ktorej v nemocnici zostal. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček povedal, že hospitalizácia súvisí aj s cukrovkou, ktorú bývalá hlava štátu dlhodobo trpí. Danková následne uviedla, že dôvodom hospitalizácie Zemana boli komplikácie súvisiace s náhlym nedokrvením v oblasti dolnej končatiny spôsobeným krvnou zrazeninou, preto ho lekári aj operovali.

Zeman trpí polyfunkčnou neuropatiou

Ešte v stredu bol pritom Zeman vo svojej prezidentskej kancelárii v Dejviciach, kde okrem iného prijal šéfku poslancov hnutia ANO Alenu Schillerovú. Už na začiatku prvého Zemanovho funkčného obdobia lekári informovali o tom, že trpí polyfunkčnou neuropatiou, kvôli ktorej stráca cit v nohách, čo býva neurologická komplikácia pri cukrovke. Sám Zeman v septembri 2016 vyhlásil, že sa mu zlepšili hodnoty cukrovky, zatiaľ čo neuropatie zostáva na rovnakej úrovni. V novembri 2017 potom hovoril o tom, že mu "odišla cukrovka". Jeho lekár Miloslav Kalaš vtedy vysvetlil, že k zníženiu hodnôt glykémie prispelo dodržiavanie diéty a chudnutie. V apríli 2021 Zeman oznámil, že sa rozhodol presunúť na vozík.

archívne video 

Prezidentka Zuzana Čaputová počas rozlúčkovej návštevy prezidenta Miloša Zemana (Zdroj: TASR/František Iván)

Počas svojho desaťročného prezidentského mandátu bol v nemocnici niekoľkokrát. Vo veľmi vážnom stave bol po parlamentných voľbách v roku 2021, keď v Ústrednej vojenskej nemocnici strávil 48 dní, spočiatku na klinike intenzívnej medicíny. Lekári nutnosť starostlivosti odôvodnili komplikáciami spojenými s prezidentovým chronickým ochorením, ktoré bližšie nespresnili. Z nemocnice sa vtedajší prezident vrátiť do lánskeho zámku, kde trávil väčšinu času do konca mandátu. Starali sa tam oneho nepretržite zdravotné sestry, ktoré oneho dbajú aj po jeho odchode z funkcie v jeho neďalekom novopostavenom dome v Lánoch.

Viac o téme: ČeskoVážny stavMiloš ZemanOperácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu