Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Miloš Zeman bol hospitalizovaný v Motole: Jeho zdravotné ťažkosti súvisia aj s cukrovkou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Bývalého českého prezidenta Miloša Zemana vo štvrtok hospitalizovali v motolskej nemocnici, potvrdila hovorkyňa nemocnice Pavlína Danková. Informuje o tom portál Blesk.cz.

Exprezidentovi počas plánovaných vyšetrení lekári zistili nešpecifikované komplikácie a rozhodli sa preto pre hospitalizáciu. Zemanov dlhoročný hovorca Jiří Ovčáček pre Novinky.cz uviedol, že hospitalizácia by mala trvať približne týždeň a zdravotné problémy exprezidenta sú spojené s diabetom (cukrovkou).

archívne video

Miloš Zeman si ako miesto rozlúčky so Slovenskom vybral Vysoké Tatry (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Problémy súvisia s cukrovkou

„Aktuálne zdravotné potreby pána prezidenta Zemana v tejto chvíli nespadajú pod služby všeobecného praktického lekára, ktoré mu poskytujeme. Navyše som striktne viazaný lekárskym tajomstvom a informácie o zdravotnom stave nemôžem bez súhlasu pacienta oznámiť,“ uviedol po dotaze Blesku na aktuálnu situáciu okolo zdravia exprezidenta Zemanov ošetrujúci praktík Boris Šťastný. „Pán prezident bol pre určité ťažkosti hospitalizovaný a prebieha prešetrenie. Zdravotné problémy súvisia aj s diabetom. Predpokladá sa zhruba týždenná hospitalizácia,“ potvrdil následne pre Blesk.cz niekdajší Zemanov hradný hovorca Jiří Ovčáček.

Zemana hospitalizovali vo vážnom stave v októbri 2021, keď bol ešte prezidentom. V nemocnici strávil niekoľko týždňov a mal mať vážne problémy s pečeňou. Senátori si vtedy vyžiadali lekársku správu, podľa ktorej Zeman nebol schopný vykonávať svoje povinnosti. Jeho stav sa však zlepšil a po 48 dňoch ho prepustili do domácej starostlivosti. Odvtedy má exprezident zavedenú vyživovaciu hadičku a používa invalidný vozík. Ako diabetik má neuropatiu, vážne poškodené nervy v nohách.

V posledných týždňoch prijal návštevy vo svojej kancelárii v Prahe

Miloš Zeman sa pritom v poslednom čase javil vo veľmi dobrej forme a prijímal návštevy ako na bežiacom páse. Do jeho exprezidentskej kancelárie na Prahe 6 prišli okrem iného slovenský premiér Robert Fico, maďarský premiér Viktor Orbán či slovenský prezidentský kandidát a šéf tamojšieho parlamentu Peter Pellegrini.

Exprezident Českej republiky Miloš Zeman, premiér SR Robert Fico a maďarský predseda vlády Viktor Orbán v Zemanovom byte v Dejvicích po summite V4 v Prahe.
Zobraziť galériu (3)
Exprezident Českej republiky Miloš Zeman, premiér SR Robert Fico a maďarský predseda vlády Viktor Orbán v Zemanovom byte v Dejvicích po summite V4 v Prahe.  (Zdroj: X/OstraVanda)

Návšteva šéfky poslaneckého klubu ÁNO Aleny Schillerovej

"Dieťa moje!“ privítal som veľmi rád a čo najsrdečnejšie vo svojej pražskej pracovni Alenku Schillerovú. A nechýbala kytička. Alenka Schillerová totiž čoskoro oslávi narodeniny, tak som nemohol neblahoželať. A ako človek skoro osemdesiatročný som zvolil aj zodpovedajúce slová na privítanie,“ uviedol Zeman k stredajšej návšteve.

Bývalého prezidenta Zemana operovali z dôvodu krvnej zrazeniny

Bývalého českého prezidenta Miloša Zemana vo štvrtok operovali pre náhlu nedokrvenosť nohy spôsobenú krvnou zrazeninou. Na sociálnej sieti X o tom informovala televízia ČT24, píše TASR. Hovorkyňa pražskej nemocnice Pavlína Danková popoludní pre portál Blesk.cz uviedla, že lekári Zemanovi počas vyšetrení zistili zdravotné komplikácie a rozhodli sa preto pre jeho hospitalizáciu. Zemanov dlhoročný hovorca Jiří Ovčáček pre server Novinky.cz uviedol, že v nemocnici by mal stráviť približne týždeň a zdravotné problémy exprezidenta sú spojené s diabetom (cukrovkou).

Viac o téme: ČeskoHospitalizáciaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu