Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Senát Kongresu USA schválil balík pomoci Ukrajine a ďalším krajinám, ukrajinský prezident sa poďakoval

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky))

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok poďakoval členom Senátu amerického Kongresu, ktorí hlasovali za pomoc Ukrajine v hodnote 60 miliárd dolárov, informuje. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 719

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 719 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:28 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok uviedol, že hovoril s bývalým príslušníkom americkej námornej pechoty Paulom Whelanom, ktorý je väznený v Rusku. Zároveň prisľúbil, že sa bude vytrvalo snažiť dosiahnuť oslobodenie jeho aj amerického novinára Evana Gershkovicha. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

21:21 Americký prezident Joe Biden vyzval v utorok Snemovňu reprezentantov USA, aby nasledovala Senát a schválila miliardy dolárov na vojnovú pomoc Ukrajine. Biden povedal, že história bude súdiť Ameriku, ak zlyhá a nepodporí svojho spojenca proti Rusku. TASR prevzala informácie z tlačových agentúr AFP a AP. "História sa pozerá," vyhlásil americký prezident v televíznom príhovore z Bieleho domu a vetu zopakoval päťkrát. "Na zlyhanie v pomoci Ukrajine v tejto kritickej chvíli sa nikdy nezabudne," dodal.

21:00 Poľskí farmári plánujú na 20. februára úplnú blokádu všetkých hraničných priechodov s Ukrajinou, oznámili v utorok farmárske odbory. Stupňujú svoj 30-dňový štrajk, ktorý začali minulý týždeň na protest proti agrárnej politike Európskej únie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

20:00 Ukrajina bude v nasledujúcom desaťročí potrebovať takmer deväť miliárd dolárov na obnovu svojich kultúrnych pamiatok a cestovného ruchu, ktoré poškodila ruská vojenská agresia. V utorok to uviedla Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

19:00 Taliansko vyčlení 45 miliónov eur na rekonštrukciu centra Odesy poškodeného Ruskom.

17:10 Estónska premiérka Kaja Kallasová odsúdila v utorok "zastrašovacie taktiky" Ruska. Moskva ju spolu s ďalšími európskymi predstaviteľmi v utorok zaradila na zoznam hľadaných osôb. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Estónsko, Litva a Lotyšsko ako bývalé sovietske republiky po získaní nezávislosti odstraňujú sovietske pamätníky rozmiestnené na ich území. Tento proces zosilnel po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

16:20 Spojené štáty dodajú Ekvádoru neurčený počet vrtuľníkov UH-60A/L Black Hawk, ktoré nahradia vrtuľníky Mi-17, ktoré budú prevezené na Ukrajinu.

14:55 Šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý sa v marcových prezidentských voľbách uchádza o piate funkčné obdobie, sa opäť odmietol zúčastniť na predvolebných diskusiách v elektronických médiách.
Informovala o tom v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá doplnila, že Putin sa na debatách s protikandidátmi nezúčastnil ešte nikdy. Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov zdôvodnil Putinovu neúčasť na debatách "nabitým programom", ktorým sa prezident "zásadne líši" od ostatných kandidátov.

14:20 Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski sa ospravedlnil za incident, ku ktorému došlo v nedeľu na proteste poľnohospodárov na hraniciach s Ukrajinou. Protestujúci vysypali obilie z ukrajinských nákladných áut na cesty, čím vyvolali napätie medzi týmito dvoma štátmi. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

13:55 Kremeľ tvrdí, že varovania európskych krajín pred "ruskou propagandou" sú len spôsobom, ako "potrestať médiá, ktoré sa im nepáčia". V Moskve to v utorok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, pričom dodal, že Západ označuje za propagandu všetko, čo je v rozpore s naratívom mainstreamových médií.

Informovala o tom britská stanica Sky News. Podľa nej novinári Peskova požiadali, aby okomentoval stretnutie ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska, na ktorom varovali pred nárastom ruskej propagandy v európskych krajinách pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu.

13:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok poďakoval členom Senátu amerického Kongresu, ktorí hlasovali za pomoc Ukrajine v hodnote 60 miliárd dolárov, informuje TASR. "Americká pomoc približuje Ukrajine spravodlivý mier a obnovuje globálnu stabilitu, čo povedie k väčšej bezpečnosti a prosperite pre všetkých Američanov a celý slobodný svet," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

13:38 Rusko prišlo počas svojej invázie na Ukrajinu o viac než 3000 tankov, čo zodpovedá ich celkovému počtu, ktorý malo k dispozícii pred začiatkom vojny. Na sklade má však dostatok obrnených vozidiel nižšej kvality, ktorými môže aj celé roky nahradzovať straty techniky na bojiskách.

12:43 Senát amerického Kongresu v utorok schválil balík pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan v celkovej hodnote 95,34 miliardy dolárov. Zatiaľ však nie je jasné, kedy bude o balíku rozhodovať Snemovňa reprezentantov. Tú ovládajú republikáni a bez sprísnenia režimu na hraniciach USA s Mexikom uvedený balík odmietajú, informuje správa denníka The Guardian.

12:36 Na letisku Pulkovo v Petrohrade zadržali nemeckého občana, v ktorého batožine sa našlo vrecúško s gumenými medvedíkmi s obsahom marihuany. Informovala o tom v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na tlačovú správu ruskej Federálnej colnej služby. Tridsaťosemročný nemecký občan pricestoval do Ruska z Hamburgu na návštevu svojej priateľky, s ktorou udržiava pravidelnú korešpondenciu.

11:54 V západoruskom meste Kaliningrad sa v pondelok podvečer konali akcie na obranu nemeckého filozofa Immanuela Kanta, ktorého regionálny gubernátor Anton Alichanov obvinil zo spoluviny za rozpútanie vojny na Ukrajine. V utorok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE(RL). Dodala, že šlo o protestné akcie jednotlivcov, pretože také v Rusku nie je potrebné vopred oznámiť úradom.

11:49 Ruský vojenský odvolací súd v utorok sprísnil trest pre ľavicového akademika Borisa Kagarlického, ktorý kritizoval ruskú inváziu na Ukrajine. Súd nižšej inštancie mu najprv udelil iba pokutu, teraz ho odsúdili na päť rokov väzenia. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

10:51 Ruský odvolací súd dnes uložil sociológovi Borisovi Kagarlickému päťročný trest odňatia slobody, a zmenil tak predchádzajúci rozsudok, ktorý obžalovanému prisúdil pokutu. Informovala o tom agentúra Interfax. Kagarlickij bol obžalovaný z verejného schvaľovania terorizmu za to, akým spôsobom sa v roku 2022 vyjadril k výbuchu na Krymskom moste, pripisovanému Ukrajincom.

10:40 Veliteľstvo ukrajinskej armády pre sektor Juh očakáva, že ruská armáda môže čoskoro spustiť veľký raketový útok načasovaný na druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu. Predpokladá pritom, že útok nemusí nastať presne 24. februára.

Ako podľa britskej stanice BBC objasnila vedúca tlačového strediska ukrajinskej armády pre sektor Juh Natalija Humeňuková, ukrajinskí vojenskí analytici počas ruskej invázie vypozorovali, že nepriateľ sa snaží pracovať s určitým efektom prekvapenia.

10:35 Rusko predkladá návrh zákona o zákaze zahraničných štátom financovaných organizácií. Ruskí zákonodarcovia predložili 12. februára návrh zákona na rozšírenie pôsobnosti existujúcej legislatívy, ktorá zakazuje takzvaným „nežiaducim“ organizáciám pôsobiť v krajine.

9:44 Gubernátor ruskej Kaliningradskej oblasti Anton Alichanov označil v pondelok filozofiu nemeckého filozofa Immanuela Kanta za príčinu vojny na Ukrajine. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

8:46 Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili v noci nadnes 16 z 23 bezpilotných lietadiel Shahed, ktoré Rusko spustilo, uviedlo letectvo vo svojej rannej aktualizácii z 13. februára. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

8:45 Útok ruského dronu na ropný sklad v Charkove v noci na 10. februára viedol k úniku paliva, ktorý kontaminoval viac ako 10-tisíc metrov štvorcových pôdy, uviedol 12. februára Serhij Bolvinov, vedúci vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

6:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že sa prvýkrát stretol s novým vedením ukrajinskej armády. Informuje o tom správa z agentúry DPA. Na schôdzke bol prítomný aj nový hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj, ktorý na tomto poste minulý týždeň vystriedal Valerija Zalužného.

6:42 Francúzsko, Nemecko a Poľsko chcú spolupracovať v boji proti ruským dezinformačným snahám, uviedli v pondelok po stretnutí neďaleko Paríža ministri zahraničných vecí týchto troch európskych krajín. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

6:33 Vláda USA v pondelok uviedla, že míňa vyše sedem miliónov dolárov ročne na údržbu superjachty Amadea, ktorú zhabala sankcionovanému ruskému oligarchovi Sulejmanovi Kerimovovi. Zároveň vyzvala sudcu, aby ju nechal vydražiť skôr, ako sa vyrieši spor o jej vlastníctvo. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

6:17 Rusko minulý týždeň použilo pri útoku na Ukrajinu svoju novú hypersonickú strelu Cirkon (Zirkon), uviedol dnes šéf Kyjevského výskumného inštitútu forenzných expertíz Oleksandr Ruvin. Rusko útočilo na Ukrajinu tiež dnes, keď podľa miestnych činiteľov odrezal vzdušný útok od vody a elektriny časť mesta Dnipro. Protivzdušná obrana predtým zničila 14 zo 17 bezpilotných lietadiel typu Šáhed, uviedlo veliteľstvo ukrajinského letectva. Zostrelená podľa nej bola tiež jedna riadená strela Ch-59.

Predseda snemovne USA odmieta balík v hodnote miliónov dolárov pre Ukrajinu

Balík v hodnote 95 miliárd dolárov zahŕňa aj podporu pre Izrael, ktorý v Pásme Gazy bojuje proti militantnému hnutiu Hamas, a Taiwan. Väčšina financií, 61 miliárd, by však pomohla Ukrajine doplniť zásoby zbraní a munície a ďalších dôležitých potrieb.

Navrhovaný balík však na rozdiel od predchádzajúceho, ktorý neschválili republikánski senátori, nezahŕňa požiadavky na posilnenie ochrany amerických hraníc "Republikáni v Snemovni reprezentantov mali od začiatku diskusií jasno v tom, že akýkoľvek tzv. doplnkový zákon o národnej bezpečnosti musí rozpoznať, že národná bezpečnosť sa začína na našich vlastných hraniciach," vyhlásil Johnson.

"Keďže Senát nezaslal žiadnu zmenu v oblasti politiky ochrany hraníc, snemovňa bude musieť v týchto dôležitých otázkach pokračovať v práci podľa vlastnej vôle," dodal. Predseda snemovne nesúhlasil ani s predchádzajúcim balíkom, ktorý obsahoval zmeny v migračnej politike všeobecne považované za najprísnejšie obmedzenia za uplynulé desaťročia, pripomína AFP. Johnsonova rétorika sa zhodovala s vyjadreniami exprezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý dôrazne vyzval republikánov na zamietnutie minulého balíka. Senát USA v nedeľu najnovší balík v kľúčovom hlasovaní podporil a o jeho konečnom schválení má rozhodnúť v priebehu týždňa.

Ruské sily zaútočili na Dnipro 

Dnipro čelilo rakete a štyrom skupinám bezpilotných lietadiel, ktoré sa k mestu priblížili z juhu, východu a zo severu, informovali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram. Ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK uviedla, že útok značne poškodil tepelnú elektráreň, zranenia nehlásila. Vodárenská firma v Dnipre dodala, že v dôsledku výpadku elektrickej energie boli čiastočne prerušené dodávky vody.

Starosta Dnipra Borys Filatov na Telegrame napísal, že útok zasiahol civilnú infraštruktúru, ďalšie detaily však neposkytol. Rusko a Ukrajina v uplynulých mesiacoch zintenzívnili letecké útoky mimo frontovej línie a zamerali sa na kritickú energetickú, vojenskú a dopravnú infraštruktúru.

Viac o téme: PomocFinancieVojnaBojeRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu