Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Základňu v USA uzavreli po správach o strelcovi: Lockdown však neskôr zrušili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GREAT FALLS - Základňu amerických vzdušných síl vybavenú jadrovými balistickými raketami v strednej časti štátu Montana vo štvrtok uzavreli po správe, že je tam aktívny strelec, ale neskôr lockdown zrušili. Tlačová agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na tamojších predstaviteľov.

Malmstromova letecká základňa v meste Great Falls oznámila lockdown v príspevku na sociálnych sieťach. Neskôr po zrušení lockdownu uviedla, že nepadli žiadne výstrely a nikto neutrpel zranenia. Predstavitelia základne predtým usmerňovali ľudí, aby sa vyhýbali budove, kde bola okolo 10.30 h miestneho času hlásená "podozrivá reálna hrozba". Aj policajný zbor v meste Great Falls zaisťoval bezpečnosť a pomoc v okolí základne a neďalekých škôl, pretože na Malmstromovej základni "zrejme prebieha incident". 

archívne video

Andrej Danko neverí, že prezidentka dostala v USA covid (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Odporúčanie zostať na mieste a ukryť sa dostali všetky, aj súkromné školy v okolitej komunite. Polícia odporučila i opatrovateľským domovom, aby všetci zostali na mieste a vo vnútri. Letecká základňa práve začala vopred naplánované cvičenie - reakciu na aktívneho strelca -, keď začali prichádzať hlásenia o reálnom aktívnom strelcovi na inom mieste základne. Povedal to nemenovaný predstaviteľ amerických ozbrojených síl s tým, že ešte čaká na ďalšie informácie. 

Dva dni vopred upovedomili, že sa bude konať cvičenie

Komunitu obyvateľov okolo základne dva dni vopred upovedomili, že vo štvrtok sa bude konať cvičenie, ale čas im neoznámili. Na Malmstromovej leteckej základni sa nachádza v aktívnej službe približne 4000 vojakov a civilistov. Je to jedna z troch základní amerických vzdušných síl, ktoré sú vybavené medzikontinentálnymi balistickými raketami LGM-30 Minuteman III. Sú uložené v silách rozmiestnených po celej strednej oblasti Montany.

Tieto rakety sú prísne strážené bezpečnostnými zložkami, aj vojakmi v obrnených vozidlách a snajpermi vo vrtuľníkoch a vežiach. Chránia každý pohyb bojovej hlavice. Základňa robí pravidelné cvičenia, na ktorých príslušníci narušia bezpečnosť a nacvičujú, ako znovu dostať pod kontrolu ohrozené zariadenie, píše AP.

Viac o téme: StrelecUSAMontanaLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu