Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Biely dom potvrdil, že Rusko vyvíja kozmickú protisatelitnú zbraň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Biely dom vo štvrtok potvrdil, že Rusko vyvíja "znepokojujúcu" novú kozmickú protisatelitnú zbraň, ktorá však zatiaľ nie je funkčná a bezprostredne neohrozuje bezpečnosť na Zemi. Správu sme prevzali z agentúry AP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 721

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 721 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:43 Biely dom vo štvrtok potvrdil, že Rusko vyvíja "znepokojujúcu" novú kozmickú protisatelitnú zbraň, ktorá však zatiaľ nie je funkčná a bezprostredne neohrozuje bezpečnosť na Zemi. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Americkí predstavitelia v súčasnosti analyzujú informácie, ktoré o tejto novej technológii získala americká tajná služba, a konzultovali túto záležitosť so spojencami a partnermi. "Po prvé, nejde o aktívnu schopnosť, ktorá bola nasadená, a hoci je snaha Ruska o túto konkrétnu kapacitu znepokojujúca, bezprostredne neohrozuje nikoho bezpečnosť," povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. "Nehovoríme o zbrani, ktorú možno použiť na útok na ľudí alebo na fyzickú deštrukciu tu na Zemi," dodal.

21:28 Lotyšský ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že jazykové testy z lotyštiny pre Rusov, ktorí žiadajú o dlhodobý pobyt v tejto pobaltskej krajine, nie sú v rozpore s ústavou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

20:48 Biely dom vo štvrtok potvrdil, že Rusko vyvíja "znepokojujúcu" novú kozmickú protisatelitnú zbraň, ktorá však zatiaľ nie je funkčná a bezprostredne neohrozuje bezpečnosť na Zemi. TASR správu prevzala z agentúry AP.

20:25 Poľská kontrarozviedka (ABW) koncom januára zadržala občana Ukrajiny, ktorý je podozrivý, že pracoval pre ruské tajné služby. Údajne plánoval v dolnosliezskej metropole podpáliť objekty, ktoré sa nachádzajú v blízkosti prvkov strategickej infraštruktúry. Informuje o tom portál gazeta.pl.

20:03 Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že sa podarilo narušiť hackerskú sieť ruskej spravodajskej služby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Druhýkrát za dva mesiace sme znemožnili hackerom sponzorovaným (iným) štátom, aby spustili kybernetické útoky," uviedla námestníčka amerického ministra spravodlivosti Lisa Monacová.

18:45 Nemecko prisľúbilo Ukrajine krátkodobú podporu vo výške viac ako 100 miliónov dolárov.

17:45 Ukrajinské sily prišli o hlavnú zásobovaciu trasu do Avdijivky na východe Ukrajiny a mesto je už čiastočne obkľúčené ruskou armádou. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Ukrajinská armáda situáciu v Avdijivke v Doneckej oblasti označila za mimoriadne kritickú a nestabilnú. Ukrajinskí vojaci tam odolávajú útokom prakticky zo všetkých strán. Rusom už niekoľko dní úspešne postupujú najmä severozápadne od mesta. Jeho zásobovanie je možné len po poľných cestách cez približne tri kilometre široký koridor.

17:00 Európska únia (EÚ) nepotrebuje predlžovať dohodu s Ruskom o tranzite jeho plynu cez Ukrajinu. Uviedla to vo štvrtok komisárka pre energetiku Kadri Simsonová. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nemáme záujem o predĺženie trojstrannej dohody o tranzite plynu s Ruskom, ktorej platnosť sa skončí koncom tohto roka," povedala Simsonová na zasadnutí výboru Európskeho parlamentu. Dodala, že podľa analýz budú krajiny ako Rakúsko, Taliansko či Slovensko, ktoré plyn z tejto trasy využívajú, schopné získať surovinu aj z iných zdrojov. "Na základe našich predbežných analýz existujú alternatívne riešenia na zabezpečenie dodávok (plynu) pre tieto štáty, ktoré stále dovážajú určitý objem plynu cez územie Ukrajiny," uviedla Simsonová.

16:00 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a šéf britskej diplomacie David Cameron vo štvrtok vyzvali Kongres USA a najmä predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona, aby prijal "epochálne" rozhodnutie a schválil balík pomoci pre Ukrajinu. TASR prevzala správu z agentúry AP. Sikorski a Cameron zdôraznili, že schválenie pomoci pre Ukrajinu, ktorá už takmer dva roky čelí ruskej agresii, je otázkou dôveryhodnosti USA medzi ich spojencami v Severoatlantickej aliancii a vo svete.

15:30 Európska komisia a členské štáty Európskej únie dlhodobo pracujú na prijatí v poradí už 13. balíčka sankcií voči Rusku pre rozpútanie vojny na Ukrajine. Mali by byť zavedené 24. februára, v deň druhého výročia vypuknutia vojny, no jeho prijatie opäť blokuje maďarská vláda, konštatoval vo štvrtok server index.hu s odvolaním sa na týždenník Politico, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

14:48 Ruský Najvyšší súd vo štvrtok nevyhovel sťažnosti neúspešného žiadateľa o registráciu svojej kandidatúry v prezidentských voľbách Borisa Nadeždina, ktorý namietal právo aktivistov predvolebných štábov zbierať aj podpisy voličov s trvalým pobytom v inom regióne.

14:14 V dôsledku ostreľovania mesta Belgorod na západe Ruska zahynulo najmenej šesť ľudí. Medzi obeťami je aj štvormesačné dieťa. Ďalších 17 ľudí je evidovaných ako zranených, sú medzi nimi aj štyri deti. Podľa britskej stanice BBC to v aktualizovanej bilancii uviedlo regionálne ministerstvo zdravotníctva, informuje TASR. Raketový útok spôsobil na nákupnom centre vážne škody. Úlomky rakiet dopadli údajne aj na neďaleký školský štadión.

14:06 Nórski vojaci vyškolia ukrajinskú námornú pechotu na operácie s malými nafukovacími člnmi, oznámilo vo štvrtok nórske ministerstvo obrany. Cvičenia by sa mali začať už na jar a potrvajú najmenej rok, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

13:58 Kremeľ vo štvrtok odmietol tvrdenia Spojených štátov, že sa pokúša vyvinúť kozmickú protisatelitnú zbraň, potenciálne aj s jadrovými kapacitami. Podľa Kremľa ide o snahu Bieleho domu prinútiť amerických zákonodarcov schváliť ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

13:53 Ukrajina nepoľavuje v kritike Raiffeisen Bank International (RBI) a jej ruských aktivít. V liste adresovanom rakúskej bankovej skupine ukrajinskí predstavitelia konštatovali, že jej plány na stiahnutie sa z Ruska sú príliš vágne a že neexistuje žiadny časový plán predaja tamojšej dcérskej spoločnosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá mala možnosť nahliadnuť do dokumentu.

13:48 Na Ukrajine padol český dobrovoľník, ktorý bojoval na ukrajinskej strane, a to pri meste Avdijivka. Informáciu webu Zoznam Správy potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake. O úmrtí Čecha informoval účet Vozím drony na Ukrajinu na sociálnej sieti X. Česká diplomacia teraz eviduje štyroch českých občanov, ktorí padli v bojoch na území Ruskom napadnutej krajiny.

13:25 Náklady na povojnovú obnovu Ukrajiny pre nasledujúcich desať rokov vzrástli za rok takmer o pätinu na 452,8 miliardy eur. Vyplýva to zo spoločného odhadu ukrajinskej vlády a svetových inštitúcií, o ktorom dnes informovala Európska komisia. Len tento rok bude krajina na rekonštrukciu najmä budov či infraštruktúry zničenej takmer dva roky trvajúcou ruskou agresiou potrebovať 14 miliárd, uvádza odhad.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu