Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemeckí politici kritizujú Trumpove vyjadrenia o pomoci USA v NATO

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

BERLÍN - Viacerí nemeckí politici v pondelok kritizovali vyjadrenia amerického exprezidenta Donalda Trumpa o možnom stiahnutí pomoci USA pre členské krajiny NATO, ktoré si neplnia svoje záväzky.

"Tieto vyjadrenia sú nezodpovedné a dokonca nahrávajú do karát Rusku," povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas návštevy cyperskej Nikózie. Dodal, že to nesmie byť v záujme žiadnej členskej krajiny Severoatlantickej aliancie.V USA je volebná kampaň a v rámci nej sú niektoré veci provokačné. To však podľa Steienmeiera neznamená, že k nim netreba pristupovať s vážnosťou.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Krupa)

Hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Hoffmannová uviedla, že vláda Trumpove vyjadrenia berie na vedomie. "Nemecká vláda sa vo svojej bezpečnostnej a obrannej politike jasne spolieha na transatlantickú väzbu a transatlantické spoločenstvo hodnôt a bezpečnosť v NATO považuje za zaručenú," uviedla.Omid Nouripour z vedenia nemeckej strany Zelených povedal, že Trumpove vyjadrenia ohrozujú spoločnú bezpečnosť a sú ľahkovážne vo vzťahu k NATO. Bývalý nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) takéto vyjadrenia označil za pozvanie pre ruského prezidenta Vladimira Putina, aby otestoval obrannú alianciu.

Trumpovo víťazstvo v novembrových prezidentských voľbách by podľa Norberta Röttgena z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) predstavovalo pre NATO existenčnú krízu.Trump v sobotu v rámci predvolebnej kampane naznačil, že Spojené štáty by nemuseli chrániť členské krajiny NATO pred prípadnou agresiou zo strany Ruska, ako oni samé nevynakladajú dostatok finančných prostriedkov na svoju obranu. Znepokojenie s jeho slovami vyjadrili aj predstavitelia ďalších krajín či EÚ.

Viac o téme: PoliticiNemeckoNATODonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu