Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecký prezident nebude gratulovať Putinovi k jeho opätovnému zvoleniu

Znovuzvolený Frank-Walter Steinmeier
Znovuzvolený Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, Pool)

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier nebude gratulovať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho opätovnému zvoleniu. Uviedla to jeho hovorkyňa pre berlínske noviny Tagesspiegel, informovala v noci na pondelok agentúra DPA.

"Žiadny list Putinovi nebude," citoval denník hovorkyňu Cerstin Gammelinovú. Po predošlých prezidentských voľbách v Rusku v roku 2018 Steinmeier Putinovi zablahoželal. "Dnes myslím na ľudí v Rusku, ktorí bojujú za slobodu a demokraciu a ktorí žijú v neustálom nebezpečenstve zo strany Putinovho režimu. Na týchto odvážnych ľudí nezabudneme," uviedol Steinmeier v nedeľňajšom odkaze na sociálnej sieti.

archívne video

Prezidenti Slovenska a Nemecka navštívili na Sliači vojakov obsluhujúcich Patriot (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že "pseudovoľby v Rusku nie sú slobodné ani čestné, ich výsledok nikoho neprekvapuje". "Putinova vláda je autoritárska, spolieha sa na cenzúru, represiu a násilie," dodal rezort.

Po sčítaní hlasov z vyše 80 percent volebných miestností si Putin zaistil 87,2 percenta všetkých odovzdaných hlasov, vyplýva z oficiálnych údajov. Išlo by o rekordné víťazstvo, skutočným konkurentom však nečelil, uviedla agentúra AFP. Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja kandidáti pripustení k voľbám buď otvorene podporovali Putina, alebo sa držali línie Kremľa.

Viac o téme: VoľbyRuskoNemeckoVladimir PutinFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu