Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európa potrebuje popri NATO aj ďalšiu životnú poistku, tvrdí Séjourné

Stéphane Séjourné Zobraziť galériu (2)
Stéphane Séjourné (Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein)

PARÍŽ - Európa potrebuje popri NATO aj ďalšiu "životnú poistku", uviedol v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné. Reagoval na sobotňajšie vyjadrenia amerického exprezidenta Donalda Trumpa o možnom oslabení záväzkov USA voči Severoatlantickej aliancii.

 "Áno, potrebujeme ďalšiu životnú poistku," povedal Séjourné. Tá by mala NATO dopĺňať, nie ho nahradiť alebo pôsobiť proti nemu, dodal.Francúzsky minister v pondelok na zámku na predmestí Paríža privítal svojich rezortných partnerov z Nemecka a Poľska – Annalenu Baerbockovú a Radoslawa Sikorského. Séjourné počas víkendu uviedol, že na stretnutí predstaví novú dohodu o spolupráci s cieľom bojovať proti zahraničným dezinformačným operáciám, najmä tým, ktoré pochádzajú z Ruska.

NATO
Zobraziť galériu (2)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

Trump v sobotu v rámci predvolebnej kampane naznačil, že Spojené štáty by nemuseli chrániť členské krajiny NATO pred prípadnou agresiou zo strany Ruska, ak oni samé nevynakladajú dostatok finančných prostriedkov na svoju obranu. Znepokojenie nad jeho slovami vyjadrili aj predstavitelia ďalších krajín či EÚ.

Viac o téme: NATOEurópaStéphane Séjourné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu