Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA vítajú oznámenie NATO, že aj ďalšie štáty splnia cieľ výdavkov na obranu

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v stredu ocenili oznámenie Severoatlantickej aliancie (NATO), že 18 členských krajín splní tento rok cieľ a na obranu dá dve percentá hrubého domáceho produktu. Oznam NATO prišiel po vyhrážkach Donalda Trumpa, že v prípade svojho znovuzvolenia za prezidenta bude povzbudzovať Rusko, aby zaútočilo na tých členov Aliancie, ktorí si neplnia finančné záväzky. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

"Myslím si, že je to neuveriteľne významné," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller o spomínaných odhadoch NATO, zverejnených predtým v stredu v Bruseli.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg informoval, že 18 z 31 členov splní v roku 2024 cieľ Aliancie minúť na obranu dve percentá HDP - to je zvýšenie oproti vlaňajším 11 členom a len trom v roku 2014.

"Vidíme u ďalších krajín pokrok smerujúci k splneniu tohto cieľa a vyzývame tie štáty, čo ho ešte nesplnili, aby ďalej robili kroky smerom k tomuto cieľu," vyhlásil Miller. "NATO je spojenectvo, z ktorého plynú americkému ľudu výhody a ktoré poskytuje nesmiernu bezpečnosť Spojeným štátom," dodal hovorca.

Viac o téme: Členské krajinyDve percentáUSANATOHDP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu