Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Británia vyzvala Izrael, aby prestal a zamyslel sa, kým zaútočí v Pásme Gazy

David Cameron Zobraziť galériu (2)
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí David Cameron v pondelok vyzval Izrael, aby zastavil svoju najnovšiu vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy. Jeho výzve predchádzalo nočné izraelské bombardovanie tohto mesta na hraniciach s Egyptom, ktoré vyvoláva aj obavy z možného skorého vpádu izraelských vojakov do Rafahu.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Sme situáciou veľmi znepokojení a chceme, aby sa Izrael zastavil a vážne sa zamyslel, kým podnikne nejakú ďalšiu vojenskú akciu," povedal Cameron novinárom počas návštevy Škótska.Palestínska samospráva v pondelok tiež vyhlásila, že Izrael spáchal v Rafahu masaker a izraelský premiér Benjamin Netanjahu je zameraný len na pomstu, nie na víťazstvo. "Izraelu nezáleží na životoch palestínskych civilistov a pokladá ich za tzv. vedľajšie obete," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí Palestínskej samosprávy.

David Cameron
Zobraziť galériu (2)
David Cameron  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Izraelská armáda v pondelok potvrdila, že podnikla "vlnu útokov" na Rafah. Pravdepodobne išlo o odpútanie pozornosti v záujme úspešného oslobodenia dvoch rukojemníkov, ktorých zadržiavalo palestínske militantné hnutie Hamas. V Rafahu a okolí je však zhruba 1,4 milióna Palestínčanov, ktorí tam našli útočisko pred bojmi na severe Pásma Gazy. Rafah je uzavretý egyptskou hranicou.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva, spravovaného hnutím Hamas, si nálety na Rafah vyžiadali viac než 100 obetí na životoch. Americká televízia CNN pripomenula, že počty obetí nebolo možné bezprostredne overiť.

Viac o téme: útokyDavid CameronIzraelVeľká BritániaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu