Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Francúzsko evakuovalo z Pásma Gazy ďalších 42 ľudí: USA pracujú na sprostredkovaní šesťtýždňového prímeria

Izraelský vrtuľník vypúšťa svetlice počas letu nad hranicou medzi Izraelom a Gazou, pohľad z južného Izraela.
Izraelský vrtuľník vypúšťa svetlice počas letu nad hranicou medzi Izraelom a Gazou, pohľad z južného Izraela. (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

PARÍŽ/PÁSMO GAZY - Na žiadosť Paríža bolo v pondelok z Pásma Gazy evakuovaných 42 ľudí vrátane francúzskych občanov a zamestnancov francúzskeho kultúrneho inštitútu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Evakuácia prebehla cez hraničný priechod Rafah medzi Pásmom Gazy a Egyptom, priblížilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že na žiadosť Paríža bolo z palestínskej enklávy, kde prebiehajú boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, evakuovaných už viac ako 200 ľudí.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Francúzsky rezort diplomacie uviedol, že najnovšia evakuácia bola zabezpečená s pomocou francúzskych úradov. Ľudia boli po prekročení hraníc odovzdaní francúzskemu diplomatickému personálu v Egypte a väčšina z nich má byť repatriovaná do Francúzska.

Paríž požiadal Izrael, aby prijal "konkrétne opatrenia na ochranu" civilistov v Pásme Gazy. AFP s odvolaním na diplomatický zdroj napísala, že v Pásme Gazy zomrel pred niekoľkými dňami v dôsledku nedostatočnej liečby učiteľ, ktorý 20 rokov pracoval v tamojšom francúzskom inštitúte. 

Biden pracuje na sprostredkovaní šesťtýždňového prímeria v Pásme Gazy

Spojené štáty sa usilujú o vyjednanie "najmenej šesťtýždňového" prímeria v Pásme Gazy v rámci širšej dohody, ktorá by zahŕňala aj prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantmi. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden. Informujú o tom správy z agentúr AFP a AP.

"Kľúčové prvky dohody sú na stole", hoci "ešte stále existujú medzery", povedal Biden počas stretnutia s jordánskym kráľom Abdalláhom II. v Bielom dome. Americký prezident zároveň dodal, že civilisti v meste Rafah na juhu Pásma Gazy "musia byť chránení". Izrael zvažuje vojenskú operáciu v tomto meste, v ktorom sa v čase bojov v palestínskej enkláve ukrýva viac ako milión Palestínčanov.

Jordánsky kráľ uviedol, že Bidenovo vodcovstvo je "kľúčom k riešeniu tohto konfliktu". "Potrebujeme trvalé prímerie. Táto vojna musí skončiť," vyhlásil. Pozemná ofenzíva izraelskej armády v Rafahu by podľa jeho slov s určitosťou spôsobila ďalšiu humanitárnu katastrofu. Obaja lídri hovorili aj o úsilí na zabránenie rozšíreniu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Jordánsko a ďalšie arabské krajiny ostro kritizujú vojenskú operáciu Izraela v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za útok Hamasu na izraelské územie, a od polovice októbra, keď začali prudko narastať civilné obete, opakovane vyzývajú na prímerie.

Viac o téme: PomocVojnaEvakuáciaPrímerieUSAFrancúzskoIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu