Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie varoval pred podkopávaním bezpečnosti NATO

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v nedeľu varoval pred vyhláseniami, ktoré podkopávajú bezpečnosť NATO. Nepriamo tak reagoval na najnovšie vyjadrenia exprezidenta USA Donalda Trumpa o ochrane spojencov v prípade napadnutia. Informuje o tom agentúra AFP.

Trump, ktorý sa opätovne uchádza o nomináciu Republikánskej strany do tohtoročných prezidentských volieb, v sobotu na predvolebnom podujatí v americkom štáte Južná Karolína povedal, že ak si členské krajiny NATO nebudú plniť svoje finančné záväzky a napadne ich Rusko, Spojené štáty im v prípade jeho návratu do Bieleho domu neprídu na pomoc. Exprezident dokonca povedal, že by Rusko "povzbudzoval", aby si robilo, čo len sa mu zachce.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Akýkoľvek návrh, že sa spojenci nebudú navzájom brániť, podkopáva bezpečnosť nás všetkých vrátane USA," povedal Stoltenberg. Severoatlantická aliancia je podľa neho naďalej "pripravená a schopná brániť všetkých spojencov". "Akýkoľvek útok na krajinu NATO sa stretne s jednotnou a silnou odpoveďou," zdôraznil. Dodal, že bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb v USA očakáva, že Washington zostane silným a oddaným spojencom NATO. Predseda Európskej rady Charles Michel označil slová Trumpa voči spojencom NATO za "bezohľadné". "Transatlantická aliancia už 75 rokov podporuje bezpečnosť a prosperitu Američanov, Kanaďanov a Európanov," napísal na sociálnej sieti X.

"Bezohľadné vyhlásenia o bezpečnosti NATO a solidarite podľa článku 5 (Severoatlantickej zmluvy) slúžia len záujmom (ruského prezidenta Vladimira) Putina a neprinášajú svetu viac bezpečnosti alebo mieru," dodal. Podobné vyjadrenia podľa neho "opätovne zdôrazňujú, že EÚ musí urýchlene ďalej rozvíjať svoju strategickú autonómiu a investovať do svojej obrany".

Exprezidenta USA za jeho najnovšie vyjadrenia o NATO kritizoval aj poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, napísala agentúra Reuters. "Myšlienka, ktorou sa riadi NATO - 'Všetci za jedného. Jeden za všetkých' - je pevným záväzkom... Podkopávanie spoľahlivosti spojeneckých krajín oslabuje celú Severoatlantickú alianciu," napísal šéf poľského rezortu obrany v príspevku na sociálnej sieti X. Dodal, že predvolebná kampaň nie je ospravedlnením pre "zahrávanie sa s bezpečnosťou Aliancie"

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu zverejnilo vyhlásenie, v ktorom poukázalo na princíp solidarity Aliancie, všimla si agentúra AP. "Jeden za všetkých a všetci za jedného. Toto krédo NATO chráni viac ako 950 miliónov ľudí - od (mesta na Aljaške) Anchorage po (turecké mesto) Erzurum," uviedlo. Slová exprezidenta USA však priamo nespomenulo. Článok 5 Severoatlantickej zmluvy hovorí, že ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým členským krajinám bude považovaný za útok proti všetkým.

Viac o téme: USANATODonald TrumpJens StoltenbergEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu